Imi place painea si imi place untul, dar cel mai mult imi place untul pe paine.

Ce poate sa fie mai bun decat painea cu unt. Sau mai bine zis laminarea aluatului cu unt. Viennoiserie – care in termeni de specialitate este punctul de intalnire intre brutarie si patisserie.

Conform legendei, croisssantul a fost inventat la Viena pentru a sarbatori sfarsitul celei de a doua invazii a trupelor otomane in Viena in anul 1683. Mai tarziu, austriaca Marie Antoanette, devenita regina a Frantei, introduce “cornul” austriac in Franta, croissantul devenind astfel parte a Patrimoniului Francez.

Pentru brutari sau patiseri artizanali, croissantul a reprezentat intotdeauna provocarea maxima. Miracolul straturilor de aluat si unt intr-o simbioza perfecta, volumul pe care il capata prin coacere, culoarea galben-aurie la exterior, structura aerata, combinatia de aluat alveolat la interior si stratul exterior crocant si gustul puternic de unt caramelizat. Si cel mai important, dupa spusele unora, “trebuie sa ti se topeasca in gura”. Cand iei o imbucatura dintr-un croissant adevarat vei face multe firimituri in jurul tau. E de bine! Relax. Asta inseamna ca a fost facut cu unt de buna calitatate si nu cu margarina. Croissantul perfect trebuie sa aiba un subtil gust de sarat si dulce, dat de  putina sare si zahar intr-un echilibru stabil. Acest gust subtil – dar totusi prezent – face ca acesta sa fie versatil. Taiat in doua, poate fi umplut cu jam, nuttela sau sunca. Cum va place. Dulce sau sarat. Asta este ideea mea despre croissantul perfect.

Imi place sa il mananc alaturi de un capuccino, la o terasa insorita. Imi place sa il savurez simplu, fara alte umpluturi sau toppinguri. Dar asta nu inseamna ca nici celelalte derivate din aluatul de croissant nu sunt la fel de bune. Unii prefera pain au chocolate sau pain au raisin. Ce trebuie sa retinem e ca forma de coacere da denumirea produsului.

Sfatul meu e ca, indiferent de tipul de viennoiserie pe care o preferati, alegeti intotdeauna produse proaspete, facute artizanal, fara sa fi fost congelate inainte si musai cu unt adevarat.

de Carmen Pop

FLOUR POWER BAKERY