2.8 C
București
miercuri, decembrie 4, 2024

Ciocnirea a două epoci de dezvoltare a centrului Bucureștiului.

Cadrul ăsta e din 1957, dar ar putea fi la fel de bine din 1937. În 20 de ani, nu se schimbase aproape nimic, iar în 1967 arăta la fel, până în 1977, deci încă două decenii. Avem aici o perspectivă elevată asupra străzii Domnița Anastasia (fostă Belvedere), spre intersecția cu strada Brezoianu și ciocnirea a două epoci de dezvoltare a centrului Bucureștiului.

• prim-plan stânga și plan median dreapta: case negustorești și foste hanuri parte a țesutului de secol 19 al centrului istoric. Fronturile de clădiri dau gabaritul inițial al străzii. Cel din stânga include Muzeul Gheorghe Tăttărescu, fondat în 1951, odată cu donarea casei (în fapt, o locuință cu aspect de han de secol 19) și a unei părți din opera pictorului – azi închis. Frontul din dreapta e incomplet, în urma demolărilor din anii ’30 pentru trasarea străzii Eforiei, care leagă Calea Victoriei de strada Domnița Anastasia. Casa din stânga are fațada simplificată, posibil după cutremurul din noiembrie 1940. Ce a rămas din frontul din dreapta a fost demolat integral după 1977 pentru a se construi blocul-monolit al Agenției de Voiaj CFR.

Blocul Belvedere prăbușit total după cutremurul din 4 martie 1977 (foto: Agerpres)

• fundal: blocuri interbelice, în stil modernist art deco, ridicate în anii ’30. Ambele au fost afectate de cutremurul din 4 martie 1977 – cel din stânga, mai înalt, blocul Belvedere, s-a prăbușit total, e azi înlocuit de blocul Belvedere 2. Cel din dreapta a avut structura afectată, dar a fost consolidat ulterior.

Blocul de vizavi de blocul Belvedere, avariat de cutremurul din 4 martie 1977 (foto: Agerpres)

În prezent, doar frontul stâng se menține, într-o stare nu prea bună. Casele de secol 19, extrem de valoroase ca enclavă reprezentativă a centrului istoric, se degradează de la an la an și-și pierd ornamentele sau sunt vopsite/izolate termic punctual, ceea ce afectează arhitectura fațadelor.

Fronturile străzii Domnița Anastasia, privite din sens opus, în 1964. Ce e în dreapta încă există, stânga nu mai există. (foto: Studiourile Buftea)

Acest front al străzii Domnița Anastasia ar trebui restaurat și activat mult mai mult decât e deja, cu redeschiderea Muzeului Gheorghe Tăttărescu. Privind înapoi, dacă n-ar fi avut loc cutremurul din 1977, e posibil ca acest cadru să fi arătat similar și-n zilele noastre.

Frontul stâng în 1964, cu Muzeul Gheorghe Tăttărescu în prim-plan și blocul Belvedere pe fundal (foto: Studiourile Buftea)

Raiden

foto: arhiva Agerpres

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie