39.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Cele mai atractive oraşe destinaţii turistice în 2022

Europa a câştigat pariul cu turismul în 2022, potrivit unui raport recent al companiei de cercetare de piaţă cu sediul în Regatul Unit Euromonitor, informează cnn.com.

Raportul anual compară atractivitatea a 100 de oraşe din toată lumea luând în calcul şase categorii – sau ”piloni” – printre care politici şi performanţă în domeniul turismului, sustenabilitate, infrastructură, sănătate şi siguranţă, precum şi performanţa economică.

În epoca pre-Covid, când indexul clasifica principalele destinaţii după numărul sosirilor internaţionale, lista era dominată de destinaţii din Asia – în frunte cu Hong Kong şi Bangkok.

În 2022, pentru al doilea an consecutiv, Parisul s-a menţinut pe prima poziţie în indexul Top 100 City Destinations, iar opt din 10 oraşe prezente în top sunt din Europa.


Foto: (c) Gonzalo Fuentes/REUTERSNoul raport, obţinut în exclusivitate de CNN, etichetează capitala Franţei ca ”destinaţia cu cele mai bune performanţe din lume” datorită ”rezultatelor excepţionale la capitolele politici turistice şi atractivitate, infrastructură de turism şi performanţă în turism”.

”Un an pozitiv”

Dubai ocupă din nou poziţia a doua, dar conduce clasamentul la capitolul sosiri internaţionale. Peste 12 milioane de sosiri au fost înregistrate în Dubai anul acesta – aproape dublu faţă de performanţa de anul trecut. În mare parte este şi contribuţia amânatei Expo 2020 Dubai, care s-a desfăşurat în perioada octombrie 2021-martie 2022.

La nivel global, numărul sosirilor a crescut cu peste 80% în acest an în raport cu numărul de călătorii.


Foto: (c) ALI HAIDER/EPA”Deşi 2022 a fost un an pozitiv pentru sectorul turistic, drumul către redresarea completă postpandemie este lung, iar sprijinul guvernamental rămâne critic în toate regiunile”, se precizează în raportul Euromonitor. Sunt menţionate creşterea galopantă a inflaţiei, deteriorarea condiţiilor economice şi războiul din Ucraina drept factori care ar putea afecta viteza de revenire a sectorului turistic.

Cu ochii pe Asia

Un total de 40 de oraşe europene sunt prezente în clasament – Italia (şase oraşe), Spania (cinci) şi Grecia (patru oraşe) fiind cele mai importante destinaţii din Europa de Vest.


Foto: (c) Andrea Merola/EPAAmsterdam s-a situat pe locul al treilea, Madrid pe cel de-al patrulea, Roma pe cinci, iar Londra a urcat două poziţii anul acesta până pe şase. Munchen şi Berlin au urcat de asemenea două locuri în clasament – până pe poziţia a şaptea, respectiv a opta -, iar Barcelona a urcat o treaptă până la locul nouă.


Foto: (c)EVA PLEVIER/EPANew York s-a strecurat pe ultima poziţie din Top 10, iar raportul consemnează că oraşele din Statele Unite au demonstrat ”o revenire în forţă în ceea ce priveşte performanţa turistică” per ansambu.


Foto: (c) Jeenah Moon/REUTERSAsia a înregistrat progrese inegale la nivel regional în contextul restricţiilor de circulaţie impuse de pandemia de COVID-19, însă oraşele asiatice au marcat performanţe semnificative. Singapore a urcat 30 de poziţii în listă şi este catalogat de Euromonitor drept ”destinaţia cea mai favorabilă afacerilor, cu un sistem de taxe simplificat şi o pondere semnificativă de angajaţi calificaţi”.

Africa şi Orientul Mijlociu au înregistrat progrese la capitolele sănătate şi siguranţă.

Călătoriile intra-regionale, relaxarea restricţiilor asociate COVID-19 şi redresarea călătoriilor internaţionale au reprezentant factori-cheie pentru atractivitatea oraşelor care au urcat în fruntea topului 2022.

”Asia este regiunea care trebuie urmărită în 2023 întrucât revenirea călătoriilor internaţionale, atât a sosirilor, cât şi a plecărilor, va răsturna cu siguranţă clasamentul”.

Indexul Euromonitor Top 10 oraşe destinaţii turistice în 2022:
1. Paris
2. Dubai
3. Amsterdam
4. Madrid
5. Roma
6. Londra
7. Munchen
8. Berlin
9. Barcelona
10. New York AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie