6.6 C
București
luni, aprilie 12, 2021

„Minuni” pe Calea Victoriei?!

Calea Victoriei, poate cea mai reprezentativă arteră a Bucureștiului, începe să-și recapete strălucirea din anii ’30 ai secolului trecut. Tot mai multe clădiri care, până puțină vreme, aveau acea înfățișare de degradare și părăsire care te întrista profund, au fost consolidate ți restaurate.

Cele mai multe dintre ele, precum cea de la numerele 48-50 sunt adevărate bijuterii de arhitectură, care vorbesc despre acea explozie de bucurie, de bunăstare etalată, mergând spre lux, caracteristică unei societăți care își revenise după groaza și mizeria Marelui Război și care nu bănuia că un al Doilea Război și mai crâncen și distrugător avea să înceapă la finele deceniului trei.

Când ajungi în Piața Națiunii și te pregătești să urci pe Calea Victoriei, privirea îți este atrasă de blocul monumental de pe partea stângă, de la intersecția cu Splaiul Independenței.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Până cu o lună de zile în urmă, blocul îți crea o senzație dezolantă. Spațiul comercial de la parter, deși ocupat de un magazin scump, care îl renovare, cu ceva timp în urmă, era acoperit de grafitti, tot felul de desene tâmpe și inscripții atestând obsesiile de natură biologică ale unora.

„În cazul blocului de pe Calea Victoriei 1-5, prima provocare a fost curățarea de grafitti a fațadei de la nivelul parterului, care este placată cu piatră naturală. Toate acele desene și inscripții dădeau o imagine foarte neplăcută acestei clădiri din zona ultracentrală a orașului. Am reușit să curățăm toate acele desene și inscripții și am aplicat un lac de protecție. Acum, dacă cineva mai face vreun desen, acesta poate fi cu ușurință curățat printr-o simplă spălare”, mi-a explicat inginerul Alexandru Catrina, manager de proiect la Compania Municipală de Consolidări.

Deasupra, la etajele superioare, fațada era cenușie, degradată, cu bucăți de tencuială spânzurând amenințător asupra trecătorilor.

„O altă provocare a fost reabilitarea fațadei blocului. Numai partea dinspre Splaiul Independenței are o suprafață de circa 1500 metri pătrați. La această suprafață mare se adaugă și cele peste 70 de unități exterioare ale aparatelor de aer condiționat. Dintre acestea unele au trebuit repoziționate. Am reușit să finalizăm această lucrare de mari dimensiuni în doar o lună de zile”, spune inginerul constructor de la Consolidări.

Acum o lună de zile, am văzut muncitorii care puneau schela pe fațada dinspre Splai. Apoi, am plecat în vacanță. Și, când m-am întors, ca printr-o minune, imaginea dezolantă a blocului de la intersecția Căii Victoriei cu Splaiul Independenței, fusese înlocuită cu strălucirea mândră, impunătoare a unei clădiri parcă, dintr-o dată, mult mai zveltă.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

O altă clădire pe care, când treceai pe Calea Victoriei o ocoleai, din cauza mizeriei și a mirosului din zona galeriei de la parter, era Blocul „Rosenthal”, situat vis-a-vis de Palatul CEC-ului, la numerele 22-24.

Frumoasa clădire de opt etaje, cu spații comerciale la parter, care fusese ridicată de Banca Națională, în anii ’30 ai veacului al XX-Lea, pentru a sluji drept sediu al Casei de Pensii și Asociației Sportive ale angajaților băncii, a fost lăsată în paragină, după falimentul Bancorex.

Aurolacii și alți binevoitori au furat tot ce se putea fura, inclusiv motoarele unora dintre lifturi, și au distrus ce nu au putut fura, în decursul anilor. Au rămas doar molozul și mizeria.

Acum, am avut plăcuta surpriză de a constata că fațada Blocului „Rosenthal” a revenit la imaginea impunătoare pe care trebuie să o fi avut la jumătatea anilor ’30.

Alexandru Catrina mi-a dezvăluit misterul: „În cazul Blocului „Rosenthal”, am început prin a înlătura tencuiala veche și multiplele straturi de pardoseală adăugate, în decursul timpului peste planșeele interioare. În acest fel, am ușurat structura de rezistență a clădirii. Apoi, la nivelul fațadei, am intervenit cu o tencuială armată, care consolidează practic peretele. Am refăcut din praf de piatră și elementele ornamentale ale fațadei, care au formă de plăci. Dintre acestea, multe lipseau. Cornișele, pe mai multe niveluri, ale clădirii au fost trase cu șablonul, la fața locului, pe schele. De asemenea, am restaurat tâmplăria de lemn originală a clădirii”.

Iată că, în ziua de azi, adevărate minuni se petrec sub ochii noștri, chiar în centrul orașului, pe Calea Victoriei, iar aceste minuni sunt opera „vrăjitorilor” de la Compania de Consolidări.

sursa-bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.