Oare mai există spirit civic? Oare mai are cineva printre valorile lui așa ceva?

A nins în București. Mult. Copiii se bucură în zăpadă. Tu nu. Pentru că știi că urmează să-ți dezgropi mașina dintre nămeți. Dar nu e numai asta.

Mașina de deszăpezire nu mai are loc pe străduța ta îngustă și plină de mașini parcate. Și nimeni nu se ocupă de nămeții pufosi. Te-ai gândit să suni pe la vecini și să-i întrebi dacă ar vrea să ”stați la povești” cu o lopată în mână? Sau ți-a sunat vreodată la ușă un astfel de vecin?

Ei, vezi, de asta zic eu că nu mai există spirit civic. Toți așteptăm. Să o facă alții. În timp ce ne frustrăm și înjurăm. Primăria, pe Firea, țara, politicienii și pe cine ne mai vine. Că na, este mai simplu așa. Să dăm vina. Pe unii și pe alții. Fără să ne uităm la noi înșine.

Chiar acum, se aude cum cineva foloseste o lopată. Deschid geamul sa văd. Un vecin. Singur. Care isi face alee. Dă zăpada în stânga și-n dreapta, că doar nu e treaba lui cine mai are nevoie să treacă pe acolo. Mai văd în depărtare încă un bărbat care dă zăpada. La fel ca vecinul. O alee îngustă și atăt.

Ok, nu zic acum să se spetească cei doi și să curețe tot. Dar să atragă și pe alții. Cu drag și cu bunăvoință.

Ma uitam după cum este definit spiritul civic: “a respecta legile şi a face tot ceea ce stă în puterea ta ca persoană pentru a contribui la buna funcţionare a societăţii“. Iar în altă parte am găsit că spiritul civic ar fi ”iubirea de aproapele tău”.

Eu i-aș zice mai simplu: să îți pese. Nu doar de tine, ci și de ceilalți, de comunitate, de oameni. Dar când nouă nu ne pasă nici măcar de noi înșine, cum să ne pese de alții? Și poate că pare non-sens, într-o societate individualistă și egoistă, să spun ca nu ne pasă de noi înșine. Dar așa este. Pentru că a-ți păsa cu adevărat de tine înseamnă a avea niște valori conform cărora te comporți.

A-ți face alee doar pentru tine – înseamnă egoism și individualism. Ori astea sunt non-valori. Nu ai cum să te simți bine tu cu tine făcând asta. Oricât ai încerca să te minți. Sau să îți găsești scuze. Pentru că în subconștientul tău există anumite principii și reguli morale și etice. Chiar dacă le negi tu acum, nu înseamnă că ele nu sunt și că undeva în conștiința ta știi că nu este bine și corect ceea ce faci.

Deci, hai cu deszăpezirea! Pregătește lopata și sună la câțiva vecini!

de Loredana Vladareanu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.