39.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Cartierul Evreiesc: tur ghidat

CUM TE ÎNSCRII? E-mail la rezistenta.urbana@gmail.com, cu subiectul „Tur Cartier Evreiesc” și numele tău complet. Dacă înscrii mai multe persoane, e nevoie de numele tuturor. Excepție fac minorii, a căror responsabilitate a participării la tur o poartă părinții/însoțitorii. În eventualitatea în care nu mai ajungi la tur, te rugăm anunță-ne.

Zona din spatele Magazinului Unirea e neatractivă, plină de blocuri, maidane și construcții noi haotice. Acum 40+ ani, acolo era cartierul evreiesc bucureștean, distrus în a doua parte a anilor ’80. Vino să explorăm o parte a orașului parcă dintr-o altă dimensiune, într-un tur special, sâmbătă, 11 mai. Cristi Radu (instagram.com/raidenbucharest), urban storyteller, te duce la pas și-ți arată câteva locuri esențiale, pe un traseu care pornește din Piața Unirii, șerpuiește pe lângă Calea Călărașilor, ajunge prin Piața Sfânta Vineri, Piața Căuzași, Rondul Udricani, Piața Laurian sau Scuarul Stelea Spătarul și include temple/sinagogi supraviețuitoare. Vedem cum s-a schimbat radical cartierul, cum am ajuns la haosul prezent, intersectăm epoci și straturi urbane, observăm cum regimurile politice, cutremurele și sistematizările au redefinit spațiul urban. Turul este realizat independent.

► CÂND? Sâmbătă 11.05, ora 10:00 AM. Turul durează aproximativ trei ore și jumătate. Ia-ți încălțări lejere și hidratează-te.

► PARTICIPANȚI. Grupul se constituie din persoanele care se prezintă la punctul de întâlnire până la ora începerii turului, cu rezervare prealabilă pe e-mail rezistenta.urbana@gmail.com.
Turul se ține dacă se formează un grup de minimum 8 participanți.

► ACCESUL. Participarea la tur se face în baza unui suport voluntar recomandat de 55 lei/persoană, oferit pe loc.

► PUNCT DE ÎNTÂLNIRE. Piața Unirii, pe colț la blocul care avea magazinul InterSport, apoi Raiffeisen Bank la parter, intersecția bulevardelor Brătianu și Coposu, vizavi de Magazinul Unirea. Încearcă să ajungi cu 10 minute înainte de ora de începere.

IMPORTANT. În funcție de condițiile meteo sau dacă intervine ceva, turul poate fi amânat sau anulat, situație care se va anunța de îndată pe event, verifică periodic tab-ul „Discussion” aici.

Ne vedem pe stradă!

instagram.com/bucurestirealist
facebook.com/bucurestiivechisinoi

Cartierul evreiesc, odată plin de viață, comerț, ecumenism și eclectism arhitectural incredibil, a fost victimă colaterală a noului centru civic în anii ’80, când o cincime din București a dispărut pentru a face loc celui mai megalomanic proiect de transformare urbană din istoria României. Războiul regimului Ceaușescu împotriva orașului vechi a condamnat la distrugere și cartierul evreiesc. Au fost ultimele demolări masive centrale ale anilor ’80, între 1985-1989. Hai pe teren să vezi cum s-a-ntâmplat, vei percepe diferit zona asta!

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie