25.2 C
București
marți, mai 21, 2024

„Bună, rea, bine că avem regină iar!”

[RISIPĂ] Ce faceți, sarakilor? Ia uitați ce v-a făcut Primăria Sectorului 5 fix de centenar, pe 1 Decembrie 2018: o statuie a reginei Maria doar pentru voi, s-o venerați non-stop pe malul gârlei.
Da, lângă parcul Izvor, la intersecția bulevardului Libertății cu Splaiul Independenței, pe-un petic de verdeață, a răsărit statuia celei de-a doua regine a României. Hai să bifăm niște lucruri pe listă:

• cheltuirea cu tupeu, pe ultima sută de metri a bugetului Centenarului, doar ca să nu se dea banii înapoi pentru neutilizare (gestiune ineficientă a resurselor)

• fetișizarea în formă continuată, aproape maladivă, a perioadei monarhiei – politică de stat, aparent

• promovarea kitsch-ului și a lucrurilor făcute doar să fie făcute, zero calitate a execuției

• alee de acces cu pietriș de grădină, mărginită de borduri nesudate

• soclu jenant, inscripționat cu picioarele, literele „Maria” nu sunt nici măcar aliniate, font-ul folosit e Monotype Corsiva (salut, Windows95)

• regina e reprezentată în stil realist-socialist, tușe foarte groase, specifice anilor ’60-’70, abordare total nepotrivită pentru ilustrarea unui personaj care cică emană finețe, eleganță și frumusețe

• plasarea într-un loc aiurea, relativ puțin circulat pietonal, în centrul civic ceaușist, Cartierul Uranus

• mascarea realizării submediocre sub sloganul „prima statuie din București dedicată reginei Maria”

Se vede heirupismul enervant al autorităților dornice să pape banii publici pe porcării irelevante. Primarul sectorului 5, Daniel Florea (PSD) are treburi mai urgente în sector, gen să nu mai semneze ilegalități, aprobări pentru proiecte imobiliare nesimțite , să nu mai mutileze clădiri cum a făcut cu actualul sediu al Primăriei Sectorului 5 , să vadă ce-i cu vechea fabrică de bere Bragadiru, până nu pică de tot sau să demareze un control de urgență la toate clădirile nou-construite din sector, după ce a ars blocul ăla. Pe ce lume trăiește omul ăsta?

Daniel Florea nu adresează agenda reală a sectorului 5, un sector bucureștean dificil din multe puncte de vedere. Primarul preferă chermeze și tăieri de panglici, că e mult mai ușor decât să încerce să rezolve probleme profunde, recurente și esențiale. Administrația bucureșteană actuală excelează la statui, din păcate niciuna inaugurată în ultimii ani nu e ok și toate reprezintă contracte cu dedicație pentru sculptori „de casă” de pe lângă autorități. Rezultă maculatură din bronz cu toptanul.

Vorba unor oameni care așteptau autobuzul într-o stație din vecinătatea statuii: „Bună, rea, bine că avem regină iar!”

Pe o scară de la 1 la 10, unde 1 e Petru Groza și 10 e Majestatea Sa Regală Margareta, Custodele Coroanei Române, cât de regali vă simțiți?

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie