Primarul general Nicușor Dan susține că Bucureștiul ar urma să primească, anul viitor, de la Guvern, cu 620 de milioane de lei mai puțin decât în acest an. Ar fi vorba despre o scădere cu 3% a sumelor repartizate de către Ministerul de Finanțe pe cote din impozitul pe venit.
Alte două procente ar fi pierdute de bugetul local al Capitalei prin neaplicarea de bani de la Guvern pentru instituțiile de cultură, așa cum se întâmplă în celelalte județe, spune edilul șef.
„(…) O alocare pentru Municipiul București cu 620 de milioane de lei mai puțin decât alocarea în 2023. (…) O parte importantă din bugetul Municipiului București vine din așa-numitele cote defalcate din impozitul pe venit. În bugetul din 2023, 50% din bani se ducea la Primăria Municipiului București, iar 50% se ducea la primăriile de sector.”
Ca atare, primarul general susține că anul viitor, procentul pentru Primăria Capitalei va scădea de la 50% la 47%.
„(…)2% din alocarea cumulată pentru județ, pentru Consiliul Judeţean și pentru consiliile locale se duc pentru instituțiile de cultură.
Nu și în Municipiul București, unde toate teatrele sunt la Primăria Municipiului București – adică ele sunt plătite din bugetul Municipiului București, Opera Comică, Circul, toate muzeele….
Deci, 3% plus 2% din cotele defalcate înseamnă suma pe care am spus-o, la început, 620 de milioane de lei mai puțin, în bugetul din 2024 față de bugetul din 2023.
Asta înseamnă 60 de tramvaie noi, 100 de autobuze electrice noi sau toată lucrarea de la Glina”, a declarat Nicușor Dan.
Nicușor Dan acuză faptul că, deși Primăria Capitalei are mai multe atribuții – plătește subvențiile la termoficare și transport public. Spre exemplu, primăriile de sector colectează taxele și impozitele locale și ar urma să primească jumătate din cotele defalcate din impozitul pe venit, în vreme ce Municipalitatea ar urma să primească doar 47%.
„Este o disproporție între atribuțiile pe care le are Primăria Generală și atribuțiile pe care le au sectoarele și banii pe care-i primește Primăria Generală față de banii pe care-i primesc sectoarele. Raportul ăsta este și mai disproporționat, în proiectul de buget, așa cum a fost publicat zilele acestea.
(…) Ce trebuie să facă Primăria Generală din București și ce trebuie să facă primăriile de sector?
Noi ne ocupăm de spitale, sectoarele se ocupă de școli. Noi facem risc seismic, ei fac anvelopare termică. Străzi avem și unii și alții, spații verzi, asistență socială…
Diferența foarte mare e subvenția de căldură, care sunt miliarde de lei…
(…) Noi avem mult mai multe atribuții față de sectoare și, totuși, Primăria Capitalei primește mai puțini bani decât sectoarele. Noi plătim 2 miliarde pentru subvenția la termie și pentru transportul public, 1,5 miliarde de lei.”
Reporter: Pentru că ați vorbit despre diferența de atribuții dintre Primăria Capitalei și primăriile de sectoare, nu vi se pare, cumva, că această diferență de atribuții s-a diluat, în ultima vreme? Pentru că avem sectoare care fac mare infrastructură, lărgesc bulevarde, fac pasaje, fac metrou. Deci, nu cumva, s-a mai diluat? Fac parcări…
Nicușor Dan: „Da, tocmai din excesul de finanțare pe care îl au. Și, bineînțeles că, dacă un sector cere Primăriei Generale și îi spune voi n-aveți bani, noi avem, vrem să facem un pod, acolo, dați-ne administrarea, evident că Primăria Generală, neavând bani, spune da, vă dăm. Dar întrebarea este: e normală această partiție sau nu”, a răspuns Nicușor Dan la întrebările București FM.
sursa-bucurestifm.ro
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.