Bucureștiul, surprinzător la mijloc de anii ’50. Asta-i o fotografie de stradă dintr-un set realizat de fotoreporteri din Republica Democrată Germană (RDG / Germania de Est) în vizită în capitala Republicii Populare Romîne în vara lui 1956. Nu există descriere oficială a clișeului, dar pare un instantaneu cu un membru al echipei germane pozând prietenos cu câțiva oameni de culoare (posibil tot cetățeni străini), în timp ce în plan secund, localnicii se uită curios la ce se-ntâmplă. E un cadru rar, fotografiile interbelice și postbelice din București se concentrează aproape exclusiv pe populația locală, cu specificul ei.

Poza circulă pe net și-n variantă colorizată dar nimeni nu se obosește s-o localizeze precis: în fața braseriei hotelului Athénée Palace (actual Hilton), de pe colțul Căii Victoriei cu strada Ateneului (azi strada Episcopiei), la Piața Republicii (acum Piața Revoluției). Hotelul, bombardat în 1944, era proaspăt reparat după război, mai ales spațiile de la parter fuseseră refăcute și modernizate.

foto: Deutsche Fototek

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.