Hanul Solacolu de pe Calea Moșilor se încăpățânează să supraviețuiască. Pentru cât timp, rămâne de văzut. București autentic abandonat.

[HANUL SOLACOLU] În timp ce zona definită de Primărie ca „centrul istoric” prosperă în continuare financiar, se organizează concerte și bâlciuri non-stop acolo, majoritatea centrului istoric (care e mult mai mare decât zona Lipscani) se prăbușește. Exemplu: tronsonul vechi din Calea Moșilor, plin de hanuri bătrâne și case frumoase. A scăpat de demolări în anii ’70, dar n-a scăpat de ignorare și nepăsare după 1990. Din nefericire, proprietarii clădirilor și autoritățile indiferente lasă edificii istorice să ajungă în stadiul de ruină.

Caz concret: Hanul Solacolu ne duce înapoi în timp aproape de Revoluția de la 1848. Cu toate astea, din el au rămas doar zidurile exterioare, care se pot prăbuși în orice clipă, eventual peste pietoni, tramvaie sau mașini. În fiecare an mai pică bucăți din zidurile celui mai celebru han de pe Calea Moșilor, condamnat la dispariție. Nimeni nu e tras la răspundere pentru asta. Ne place să ne distrugem trecutul acum mai ceva decât a distrus regimul ceaușist o cincime de oraș în anii ’80.

Nici cetățenii de rând nu pun mare preț pe clădirile vechi, mai ales cele valoroase dar în paragină, din păcate. Societatea îi învață să deteste „vechiturile” și să aprecieze mai mult un bloc anvelopat termic și spoit strident, de exemplu. Probabil că trebuie ca Hanul Solacolu să se prăbușească și să facă victime pentru a se întâmpla apoi ceva pozitiv cu punerea în siguranță și consolidarea clădirilor șubrede. Reactivitate, nu proactivitate, așa ne place.

Nu da mai departe poza asta, nu cumva să ajungă pe la autorități și să le deranjeze!

de Rayden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.