Avem undă verde la promisiuni fără număr din partea lui Nicușor Dan, consideră Adrian Marin
”Caz concret: Hanul Solacolu, monument istoric în stadiu avansat de paragină, pe Calea Moșilor. Toate administrațiile postdecembriste s-au uitat cum un han istoric din perioada lui Alexandru Ioan Cuza se degradează și ajunge în stadiul de ruină.
Fostul activist pentru patrimoniu, Nicușor Dan, actual primar general, n-a salvat până acum acest monument istorc, iar acum face promisiuni fără acoperire, care pot părea interesante la prima vedere, însă situația nu este chiar atât de roz cum o prezintă edilul.
Municipalitatea a redevenit în sfârșit proprietarul clădirii, după ce ani la rând a eșuat să oblige legal fostul proprietar să pună în siguranță edificiul, mai ales fațada lungă dinspre Calea Moșilor, un adevărat pericol public pentru pietoni, mașini și tramvaie care tranzitează zona.
Nicușor Dan spune că PMB va pune în siguranță ce a mai rămas din han, dar nu ne spune exact când și adaugă că abia apoi vor fi accesați banii pentru restaurare.
Concret, edilul șef a postat o poză cu o simulare 3D a hanului restaurat, deși nu există, la acest moment, un proiect în acest sens, cu parametri tehnici și costuri aferente. Faptul că Nicușor Dan s-a grăbit să anunțe “succesul” este confirmat de Ordinul Arhitecților București, care abia acum îndeamnă la organizarea unui concurs de soluții pentru revitalizarea Hanului Solacolu.
Așadar, primarul general a venit cu un desen pe o foaie, o simplă intenție momentan nesusținută concret de nimic altceva.
Acest lucru este făcut strict din rațiuni de PR, pentru a deturna atenția de la eșecul administrativ major al lui Nicușor Dan și al echipei lui de la Primăria Capitalei.Dacă PMB vrea la Solacolu ceva ca la vechiul Han Hagi Tudorachi (sediul ARCUB de pe strada Lipscani, incorect numit de administrația locală Hanul Gabroveni), ar fi bine ca tot procesul să fie transparent, cu respectarea spațiului istoric în care se regăsește clădirea.
Nicușor Dan nu a scos o vorbă despre stadiul dezastruos în care se găsește segmentul vechi al Căii Moșilor, cel între Magazinul Cocor și bulevardul Carol I, plin de clădiri vechi valoroase, multe din secolul al XIX-lea, case de negustori și vechi hanuri.
Cu o floare nu se face primăvară iar PMB ar fi trebuit să vină cu o abordare extinsă, integrată, care să dea o direcție de salubrizare, restaurare, refuncționalizare și reinserare în viața orașului a acestei artere extrem de vechi, pe care autoritățile locale au lăsat-o să decadă nepermis de mult”, a descris pe pagina personală Adrian MARIN.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.