39.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Avem o nouă statuie în București!

La intersecția Căii 13 Septembrie cu Șoseaua Panduri, începând de astăzi, străjuiește statuia dedicată Ecaterinei Teodoroiu.

Cu o înălțime de peste patru metri – din care 3,60 metri statuia de bronz și restul soclul din piatră naturală, statuia o reprezintă pe „Eroina de la Jiu” în picioare, în uniformă, cu pistol la centură, așa cum purtau ofițerii Armatei Române, în Primul Război Mondial.

Prima femeie ofițer combatant din Armata Română ține, în mâna dreaptă, într-o atitudine dinamică, de entuziasm, o coroană de laur, semnul victoriei iar în mana stângă poartă steagul regal, al Vechiului Regat, de dinainte de Marea Unire.

După cum a mărturisit sculptorul, reprezentarea Ecaterinei Teodoroiu este una așa cum ar fi apărut la Marea Unire, dacă nu ar fi căzut eroic, în fruntea plutonului său, în 1917, în luptele de la Mărășești.

Monumentul a fost realizat și amplasat la inițiativa Asociației Naționale a Cadrelor Militare Femei în Rezervă și în Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”, de către Primăria Municipiului București.

Statuia a fost dezvelită, astăzi, în prezența primarului general al Capitalei Nicușor Dan, a reprezentanților președintelui Klaus Johannis, primului ministru Marcel Ciolacu și a reprezentanților Asociației „Ecaterina Teodoroiu”.

sursa-bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie