Chiar aproape de cumpăna dintre ani, Primăria noastră dragă ne-a anunțat despre începerea unui program pilot pentru ” module smart de colectare separată de deșeuri stradale” care, în momentul de față, conține șase unități dispuse în trei puncte din sectorul 1.
Comunicarea, ca de obicei, este frumoasă și atent elaborată ca să meargă la ”corason”, iar cine o citește doar ca pe o știre ”de cafea”, poate exclama: ”wow, așa da, felicitări”!.
Dar din păcate nu este așa deoarece, tot ca de obicei, ”afară-i vopsit gardul…”, și explic:
1. nu există niciun proiect pilot ci unul pe o soluție integrală la nivelul sectorului, votat de către Consiliul Local S1 în vara trecută și intitulat:
” Hotărârea Consiliului Local nr. 115 din 28.06.2022
privind aprobarea documentației tehnico-economice revizuite a proiectului de investiții „Sistem integrat de colectare selectivă a deșeurilor la nivelul Sectorului 1” și privind aprobarea participării Sectorului 1 cu acest proiect în scopul obținerii unei finanțări nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific 3.1 – Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România” (se află în link).
și care prevede construirea a 942 puncte de colectare selectivă pe 5 fracții, constituite din 698 puncte supraterane și 244 subterane, dotate cu containere de colectare, iar valoarea proiectului este de 246.076.998,17 lei, adică aproximativ 49.215.400 euro.
2. în cele șase unități deja montate nu se face colectare pe fracții, ci deșeurile se adună neselectat și toate la un loc, după cum se poate vedea că modulele nu sunt inscripționate pentru diferențierea deșeurilor.
3. Colectarea și transportul gunoiului și deșeurilor în Sectorul 1 sunt făcute de către Romprest în virtutea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 Bucureşti, din 2008.
Cine va efectua aceste activități din moment ce în Consiliul Local nu a fost supus aprobării vreun act adițional la acest contract prin care să se prevadă ridicarea acestor deșeuri și transportul lor la un sortator?
4. Cum au fost achiziționate aceste containere – șase la număr deocamdată – ținând cont că sumele pentru acest proiect sunt extrem de consistente, iar în afară de eticheta cu numele fabricantului olandez de pe aceste module, pe SICAP nu există vreo informație referitoare la achiziționarea lor?
5. Cum au fost amplasate cele din zonele protejate Piața Victoriei și Piața Romană deoarece, conform regulamentului acestor zone, este interzisă amplasarea platformelor de precolectare a deșeurilor urbane?
Iar dacă cineva va spune că nu sunt așa ceva, tot regulamentul spune:
”pentru intervenții în spațiul public (mobilier urban, pavimente, vegetație, etc.), neincluse în acest r regulament, se vor întocmi proiecte ce vor fi avizate conform legii, inclusiv prin avizul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerului Culturii la faza Certificat de urbanism și al Ministerului Culturii la faza Proiect de autorizație de construire”. Există aceste avize și documente?
Așadar, cum au fost achiziționate, amplasate și cum se va proceda în continuare?
De Cristian Bulfon
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.