22.6 C
București
duminică, septembrie 8, 2024

Alexandra Dobre: ”Bucureștiul este foarte atent cu seniorii săi, ca un copil ajuns la maturitate”

Alexandra Dobre, Director General al Centrului pentru Seniori al Municipiului București, a povestit într-un interviu pentru Bucuresty City News despre importanța seniorilor și locul pe care aceștia îl ocupă într-o societatea conservatoare care îi prețuiește ca pe proprii părinți.

”Cel mai important este faptul că familia reprezintă pentru orice om prima instituție de educație morală. Din punctul meu de vedere, background-ul familial este esențial în raportarea tinerilor la seniori pentru că această raportare și mod de a relaționa cu ei reprezintă valorile morale de căpătâi pe care nu le poți dobândi din altă parte. Numai în familie poți învăța să fii disciplinat, demn, drept, să înveți ce este sacrificul și respectul. Seniorii noștri merită respect, apreciere și înțelegere”, subliniază Alexandra Dobre.

  1. Cum se comportă Bucureștiul cu seniorii săi?

Bucureștiul este foarte atent cu seniorii săi, ca un copil ajuns la maturitate, în puterea vârstei și  care acum are grijă de părinții lui, de cei care l-au crescut și l-au ajutat să treacă peste marile sau micile încercări ale timpului.

Este pentru prima dată în istoria Bucureștiului, când cineva s-a gândit să înființeze  o instituție care să desfășoare, la nivel de capitală,  programe pentru seniori, prin care încercăm să atingem toate aspectele vieții sociale, culturale, economice, medicale ale persoanelor aflate la vârsta a treia și să răspundem nevoilor acestora prompt și eficient.

Fiecare dintre noi are sau a avut un bunic, o bunică, o mamă sau un tată trecuți de prima tinerețe. Privindu-i atent îți dai seama de câtă nevoie au de atenție, de apreciere, de recunoștință și de noi deschideri în care să se regăsească. Cu sprijinul doamnei primar general Gabriela Firea am reușit să desfășurăm o serie de proiecte diverse, de la o seară de teatru, la cursuri de artă coregrafică, de la sesiuni de kinetoterapie la excursii în locuri la care mulți dintre ei nici nu au îndrăznit să viseze și multe alte proiecte pe care seniorii bucureșteni le-au apreciat și s-au bucurat de ele.

Și nu ne oprim aici, în fiecare zi căutăm să fim cât mai aproape de acești oameni frumoși, care merită pe deplin toată atenția Bucureștiului.

  1. Schimbul inter-generațional cât mai este de actualitate ca tradiție?

Centrul pentru Seniori al Municipiului București are un proiect dedicat acestui schimb inter-generațional, intitulat Parteneriat între Generații, al cărui scop este îmbunătățirea relațiilor dintre generații, promovarea valorilor care stau la baza unei societăți puternice, crearea unei punți între diferitele categorii de vârstă, prin înțelegerea și acceptarea mentalităților aflate într-o continuă schimbare.

Dialogul generațiilor, bazat în primul rând pe respect, nu s-a schimbat, el a existat dintotdeauna și va exista atâta timp cât vom fi pe acest pământ. Important este modul în care știm să îl inițiem, să-l purtăm și să îl  gestionăm, în așa fel încât să învățăm din experiența fiecărei generații.

  1. Ce proiecte sunt în desfășurare și ce proiecte sunt propuse pe viitor?

Cele mai importante proiecte care se desfășoară permanent sunt cele cu caracter social, de exemplu, cel prin care decontăm achiziția de ochelari de vedere, cu până la 250 de lei, premierea învătătorilor/profesorilor sau institutorilor din învățământul primar, care au cel puțin 40 de ani de activitate didactică, cu 1000 de lei/beneficiar, premierea persoanelor care au vârsta de peste 100 de ani cu câte 5000 de lei sau premierea cuplurilor care au aniversat 25, 50 sau 75 de ani de căsătorie cu premii în valoare de 1000 de lei, 1500 de lei si respectiv 3000 de lei. Totodata, avem planuri îndrăznețe pentru 2019, care se concretizează în proiecte importante pentru nevoile seniorilor bucureșteni. Vorbim aici despre cursuri de specializare, evenimente culturale, tabere tematice, conferințe medicale și istorice, activități recreative diverse și promovarea continuă a valorilor din diferite domenii de activitate. Ne asteaptă un an plin de provocări, însa am creionat un calendar de activități bazat pe dorințele și cerințele seniorilor. Am purtat în prealabil discuții cu reprezentanții acestora, pentru a ne asigura de faptul că, prin tot ceea ce vom face, vom răspunde nevoilor lor reale.

  1. Cum ar trebui să se raporteze un tânăr la un senior?

Tinerii ar trebui să înțeleagă faptul că seniorii funcționează pe baza unui mod de recunoaștere al meritelor care nu are nicio legătură cu cel al generațiilor tinere. În același timp, trebuie să conștientizeze faptul că socializarea contează foarte mult, indiferent de vârstă, oferindu-ne fiecăruia dintre noi oportunitatea de a ne dezvolta, de a fi mai informați și chiar mai fericiți. Toate acestea capătă însă o altă dimensiune atunci când vorbim despre seniorii noștri, pentru că ei se află într-o etapă a vieții în care comunicarea și socializarea joacă un rol extrem de important. Prin urmare, tinerii trebuie să acorde mult mai multă atenție și grijă celor mai în vârstă, părinților, bunicilor, dar și celorlalti. Trebuie să aibă mai multă răbdare și să fie mai înțelegători. Studiile sociologice au arătat faptul că relaționarea cu alți oameni, de la o anumită vârstă, are un rol fundamental din punct de vedere al sănătății fizice și mentale. Seniorii care comunică mai mult sunt mai fericiți și mai puțin predispuși la boli. În schimb, cei care suferă de singurătate au de suferit și pe plan emoțional, întrucât, în lipsa comunicării și a interactiunilor cu alti oameni, aceștia pot ajunge să sufere de depresie. Analizând toate aceste lucruri, noi, tinerii, vom înțelege cât de mult contează un gest frumos făcut pentru un senior sau o vorbă bună adresată acestuia.

  1. Cât de mult contează background-ul familial în raportarea tinerilor la seniori?

Un copil se naște în sânul unei familii, iar mai apoi devine o parte a societății în care trăiește. Doctrina creștină definește familia ca fiind o comunitate de viață și de iubire. Ea reprezintă mediul în care copilul își trăieste primii ani de viață, deprinde valorile morale care îi vor ghida întreaga viață. Cel mai important este faptul că familia reprezintă pentru orice om prima instituție de educație morală. Din punctul meu de vedere, background-ul familial este esențial în raportarea tinerilor la seniori pentru că această raportare și mod de a relaționa cu ei reprezintă valorile morale de căpătâi pe care nu le poți dobândi din altă parte. Numai în familie poți învăța să fii disciplinat, demn, drept, să înveți ce este sacrificul și respectul. Seniorii noștri merită respect, apreciere și înțelegere. Au trăit vremuri grele și au muncit din greu pentru societatea în care noi trăim astăzi. Consider că cei șapte ani de acasă sau lipsa lor, marchează destinul fiecărui om și îi formează acestuia caracterul.

Alexandra Dobre este cel mai tânăr director de instituție publică din România. Absolventă a Facultății de Drept (Universitatea București) și a Facultății de Științe Politice (SNSPA), a absolvit programul de masterat „Cercetări Criminalistice Aplicate” la Academia de Poliție, iar în prezent este în anul doi la Master în Business Administration, la catedra UNESCO de la Universitatea din București. A colaborat cu zona neguvernamentală, conducând o asociație de tineret timp de 5 ani și fiind implicată în activitatea a numeroase alte asociații. Experiența ei pe zona de tineret s-a conturat și mai bine în anul 2016, când a fost consilier personal al Elisabetei Lipa la Ministerul Tineretului și Sportului, în timpul mandatului de ministru al acesteia. Tot în perioada 2016 a început un nou proiect de management la CECTUNB, a fost protagonista mai multor proiecte de amploare, precum „Tabăra tematică de educație și cultură” – 2 ediții, „Conferința Națională a Studenților” -2 ediții, „Festivalul Zilele Bucureștiului” – 2 ediții, „Târgul de carte și anticariat”, „Poveste din Bucureștiul de odinioară”, „BucurEȘTI, un suflet de oraș” și multe alte proiecte și evenimente.

A cochetat  și cu ideea de televiziune, moderând emisiunea „Stâlpii societății” la Canal 33 România, a cărei temă se conturează în jurul problemelor administrative și guvernamentale.

În prezent, este Director General la Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, unde a realizat deja proiecte de care s-au bucurat sau se vor bucura zeci si sute de mii de beneficiari.

Autor: Alexandru Filimon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Ce să fie?

Din aceeasi categorie