12.3 C
București
vineri, februarie 23, 2024

A trecut fix un an .

A trecut fix un an de la anunțul oficial al morții regelui Mihai, urmat de o ceremonie funerară istorică. Ce s-a întâmplat în anul care s-a scurs de la dispariția ultimului rege al României? Blazonul său a fost confiscat și folosit de diverse entități în scopuri meschine: prințesa Margareta și prințul Duda pentru a sta în continuare la Palatul Elisabeta, Opoziția pentruj a lovi în Putere, Puterea pentru a-și satisface electoratul pro-monarhist. Mai presus de toate, imaginea regelui Mihai a fost utilizată pentru a alimenta naționalismul patriotard în anul celebrării centenarului Marii Uniri.

Am mai spus, fetișizarea perioadei regale, dorința de evadare din realitatea nesigură spre vremuri eronat percepute ca fiind mai prospere și mai stabile nu e deloc ok. Mirajul general față de monarhie fascinația pentru regii și reginele României, calești, uniforme, palate, întreținut din plin de stat, induce o percepție distorsionată asupra istoriei și menține vie iluzia unei potențiale restaurații care n-are cum să se producă.

Să nu uităm ce a însemnat regele Mihai în istoria secolului 20 dar venind în prezent, să terminăm cu nostalgiile regaliste și să ne concentrăm pe problemele actuale, multe și dificile.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie