Daca ar exista un grup de experti acreditat sa ofere public date si situatii validate stiintific, probabil ca ne-ar fi mai usor sa intelegem care sunt logica si intensitatea masurilor adoptate de decidenti pentru ingradirea epidemiei.
Dar cum acest lucru nu exista, ne bazam analizele individuale pe comunicari cu aspect oficial sau pe alte informatii provenite din interactiunea cu publicul a unor responsabili ai momentului.
Totusi, publicul trebuie sa stie, dar mai ales sa aiba incredere, in desfasurarea transparenta a procesului decizional. Nu e un truism, ci o necesitate de indeplinit, pe care din pacate nu o vedem atinsa.
De aceea, initiativele diverse care par incluse intr o strategie coerenta de achizitie, monitorizare sau raspuns eficace sunt confuze si provoaca suspiciuni in randul publicului.
Sa luam un exemplu concret: transformarea tuturor spitalelor de urgenta in unitati medicale dedicate imbolnavirilor COVID 19. Au trecut 2 luni de cand asteptam un val epidemic dar care nu s-a produs. Aceasta este o veste buna. Dar de aici incep vestile proaste.
Daca numarul cazurilor este relativ constant de mai mult de o luna, daca numarul pacientilor la terapie intensiva a ramas putin peste 200, daca numarul deceselor nu creste si nici nu prea scade, ce model statistic au specialistii in evaluarea situatiei si a perspectivei? Poate ca asa se explica lipsa unei decizii ferme si predictibile pentru setul de masuri de relaxare a carantinei nationale.
Si mai e un mister de deslusit. Desi avem putine imbolnaviri grave sau critice investim fara un plan adaptat la realitate in noi unitati, denumite modulare, de tratare a pacientilor de COVID 19. Sa ne amintim ca in spitale sunt inca locuri libere, ca paturile de terapie intensiva sunt in mica proportie utilizate, ca numarul locurilor pentru persoanele in carantina este tot mai mic.
La ce folosesc spitalele de carton, din foaie de cort sau pentru valul 2? Noi inca n-am trecut de primul val, unii specialisti straini explicand ca in pandemii nu exista alte valuri, dar investim (cu oarecare satisfactie bolnava) in spitalizarea continua a unor prezumtivi pacienti.
de Claudiu Lucaci
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.