12.3 C
București
vineri, februarie 23, 2024

1960, alte vremuri în Piața Victoriei din București.

Cu ocazia celui de-al 3-lea Congres al Partidului Muncitoresc Romîn, Nikita Hrușciov, prim-secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), a vizitat Consiliul de Miniștri al Republicii Populare Romîne (RPR), catre avea sediul tot în Palatul Victoria, așa cum are sediul și Guvernul României în prezent. Pe clădire, sloganul „Trăiască al III-lea Congres al Partidului Muncitoresc Romîn!” și portretele lui Marx, Engels și Lenin. Stalin, mort în 1953, fusese „epurat” chiar de Hrușciov în anii ’50, ca parte a procesului de destalinizare.

Poza arată delegațiile română și sovietică traversând esplanada Palatului Victoria. În stânga primului rând e Gheorghe Gheorghiu-Dej, prim-secretar al PMR și lider de facto al RPR, în dreapta e Hrușciov. Se vede clar amenajarea originală a spațiului – cu gazon și alei, oricum vegetație extrem de joasă pentru a potența clădirea în stil fascist-rațional începută în anii ’30, bombardată în 1944 și finalizată abia în anii ’50.

În prezent, Palatul Victoria, monument istoric, e mascat de vegetație haotică lăsată să crească pe esplanada închisă cu garduri după mineriadele din 1990. Absolut nimănui nu-i pasă să refacă spațiul ăsta bucureștean istoric și să-l potențeze la adevărata valoare. Mai mult, ori de câte ori au ocazia, autoritățile acoperă clădirea cu un mesh cât toate zilele, cel mai des cu drapelul național.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie