20.6 C
București
luni, iunie 14, 2021

Un iubitor de animale

Sebastian Grama a ales să fure

din Anthony Burgess. Sau nu. Păcat.

(Rolf Theidal)

 

Cam pe la 9 dimineaţa, mă trezeşte cucurigatul intensiv de la etajul 3. Pasărea vinovată e în balconul unui doctor; se numeşte Anel (pasărea). Mi se întâmplă să vin de pe la cursuri târziu şi Anel să fie pe scară, găinăţându-se fără milă. Doctorul să aibă vreo 60 de ani. E singur (exceptându-l pe Anel) şi a salvat mii de oameni, mai ales copii. Dacă i-aş divulga numele, ar fi uşor de găsit pe Internet. Personajul e mai degrabă rezervat (un eufemism pentru taciturn), iar pe administrator îl face imbecil căscând în fiecare lună când vine să citească apometrele. Nu i-o spune agresiv: e doar o constatare pe care nu şi-o poate reprima. I-a reinstalat pe picioare o nepoată în 2007. L-a făcut imbecil chiar şi atunci, cu acelaşi dezinteres. O vecină activă l-a întrebat lunea trecută, auzindu-l în ce mod îşi califică bietul vizitator la apometre, cum se face că un doctor ca el, un adevărat înger pentru cei în suferinţă, jigneşte cu asemenea lejeritate persoane vizibil recunoscătoare. Anel ieşise din apartament şi se găinăţa pe nişte ghivece cu petunii. Medicul a răspuns că, dacă politeţea l-ar fi împiedicat să acţioneze conform adevărului, nepoata imbecilului ar fi fost acum bună de pus la murat cu alte legume. – Bine (a replicat femeia), dar dumneavoastră nu acţionaţi făcându-l imbecil: i-o spuneţi. – Doamnă, vă voi trata în caz de necesitate, în ciuda faptului că sunteţi imbecilă.

Tocmai urcam. Văzându-mă, doctorul s-a luminat: – Mă iertaţi, am auzit că sunteţi profesor de filosofie. (Era prima dată când mi se adresa). Vă rog, eu sunt ceva mai în vârstă, i-aţi putea explica dumneavoastră acestei imbecile ce înseamnă How to do things with words?

Din acel moment, îl consider pe doctor, în plus, nu un austinian, ci un poet.

Evident că am salutat-o zâmbind pe doamnă şi am trecut mai departe. Ajunsesem la etajul patru când medicul a strigat în urma mea: “– Nici eu nu m-aş fi obosit. Vă mulţumesc. Iertare dacă vă mai deranjează uneori bestiola din balconul meu, Cocoş Anel. E bine intenţionat şi, oricum, mai inteligent decât administratorul”.

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.