38.4 C
București
luni, iulie 15, 2024

Trei din cinci angajaţi români au participat la un interviu pentru job în acest an

Trei din cinci angajaţi români au participat la un interviu pentru job în acest an, iar printre cele mai frecvente temeri din timpul interviului au fost emoţiile, aşteptările prea mari ale angajatorilor şi lipsa experienţei, arată un sondaj realizat de o platformă de recrutare online din România.

Candidaţii de pe platforma de recrutare au efectuat un nou record de peste 1,1 milioane de aplicări în primele zece luni ale acestui an, intensificând căutările pentru un job nou. În plus, peste 60% dintre respondenţii celui mai recent sondaj bestjobs au declarat că au participat la cel puţin un interviu de angajare anul acesta, iar alţi 20% au în plan să meargă la interviuri în perioada următoare.

„Principalele temeri atunci când participă la un interviu sunt că vor avea emoţii prea mari (26%), că aşteptările angajatorului vor fi mult peste ce ştiu sau pot ei să ofere (21%), că nu o să reuşească să-şi prezinte experienţa într-un mod convingător (20%) sau că nu au experienţa necesară pentru jobul la care au aplicat (tot 20%)”, se arată în comunicatul transmis de platforma de recrutare.

Potenţialele întrebări tehnice din timpul interviului, la care nu ar şti să răspundă, sau refuzul recrutorului privind cerinţele candidatului sunt alte motive care îi fac pe aplicanţi să amâne etapa unui interviu pentru un job nou.

Potrivit sursei citate, candidaţii ar spune „nu” unui job imediat după interviu în cazul în care salariul prezentat la interviu este sub nivelul pieţei sau al aşteptărilor (41%), sunt întrebaţi dacă ar fi dispuşi să lucreze din concediu/ în zilele libere legal (30%), îşi dau seama din timpul interviului că nu s-ar potrivi acolo (27%), sunt întrebaţi despre planurile de a avea copii (9%) sau procesul de recrutare durează prea mult, cu prea multe persoane de decizie implicate (25%).

În acest context, bestjobs introduce în platformă interviurile live, prin care candidaţii pot intra în discuţii 1-la-1 cu recrutorii, fără a mai trece prin etapa de aplicare şi screening. Acest format de interviu este similar conceptului de „speed dating”, întrucât candidaţii au la dispoziţie 8 minute pentru a se prezenta şi a afla mai multe despre jobul respectiv. Ulterior acestui interviu rapid, atât candidaţii, cât şi recrutorii pot vota „da” în cazul în care există potrivire şi sunt interesaţi să avanseze în procesul de recrutare.

„În secolul vitezei şi mai ales în acest context de pe piaţa muncii, în care tot mai mulţi candidaţi îşi caută un job nou şi vor să facă rapid o schimbare în carieră, la bestjobs am introdus interviurile live, care facilitează un Ťmatchingť rapid între candidat şi recrutor, ducând la un proces de angajare simplificat şi eficient. Chiar dacă participarea la interviul live nu necesită aplicare, recomandăm candidaţilor să aibă CV-ul deja completat sau actualizat în platformă, astfel încât informaţiile lor să ajungă cât mai rapid la recrutor ulterior discuţiei live. Astfel, ne propunem să adaptăm recrutările la nevoile actuale ale jucătorilor de pe piaţa muncii, într-un proces care elimină emoţiile clasice ale unui interviu şi care accelerează angajările pentru companiile cu multe poziţii deschise”, spune Ana Vişian, Marketing Manager Bestjobs.

AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie