-0.6 C
București
miercuri, martie 19, 2025

Perspectivă inedită a Muzeului Național de Istorie a României

Perspectivă inedită asupra fațadei secundare (spatelui) Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) de pe Calea Victoriei, luată dintr-un imobil în degradare din centrul istoric. Până în 1973, clădirea MNIR și-a păstrat destinația inițială de la 1899, aceea de Palatul Poștelor. În prezent, MNIR e o instituție depășită, dezorganizată și care a închis aproape toată clădirea istorică în care funcționează. Practic, se vizitează doar o parte a holului central, vechile spații de stocare a timbrelor (colecția tezaur) și pavilionul construit în anii ’60 în curtea interioară a palatului, cu copia columnei lui Traian și lapidariul. Atât. Mai exista până acum câțiva ani Muzeul Filatelic, dar a fost închis și acela.

Palatul Poștelor e o construcție imensă deloc valorificată de administrația din domeniul Culturii. Etajele nu sunt accesibile, nici cupolele, care ar putea fi amenajate foarte interesant. Concursul de reamenajare a MNIR de acum câțiva ani, care a generat vâlvă, a fost până la urmă anulat, deși existau niște propuneri interesante. Momentan, la MNIR nu înțelegi nimic, entitatea culturală nu explică geneza și evoluția poporului român.

Mergeți la Muzeul Național din Belgrad. Sârbii au înțeles despre ce e vorba și au amenajat o super expoziție, unde înțelegi ce a fost cu Iugoslavia în cadrul unei experiențe sinestetice care îmbină vizualul spectaculos pe alocuri cu auditivul.

La ce e folosit cel mai des MNIR? La poza în porticul monumental de la intrare. Au venit mirii sau mai așteptăm?

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie