27.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024

Noul București își detestă trecutul la fel ca Vechiul București

?instagram.com/raidenbucharest

Noul București își detestă trecutul la fel ca Vechiul București (distincție nou-vechi definită de administrația Nicușor Dan, PNL-USR, 2020-2024): Hanul Solacolu, de pe Calea Moșilor, arată mai rău ca oricând.

Un succes absolut al mandatului Dan la PMB, 2020-2024: Hanul Solacolu – fațada principală, dinspre Calea Moșilor, aprilie 2024

?instagram.com/raidenbucharest

Sunt cam 4 ani de la anunțul triumfalist al primarului general Nicușor Dan (care vrea un al doilea mandat, de data asta având în spate USR, Alianța Dreptei și PMP) că PMB a luat Hanul Solacolu de pe Calea Moșilor, cea mai mare ruină din epoca pașoptistă din capitală. Primarul general a prezentat și o simulare 3D a fațadei restaurate, fără alte detalii. În cei 4 ani care s-au scurs, interesul administrației locale pentru salvarea unui monument esențial al istoriei post-fanariote a Bucureștiului s-a tradus mai clar ca oricând prin eșecul de a face minimul: punerea în siguranță a fațadei care se scurge pe trotuar, pericol public.

Singurele 2 ferestre cu ancadramente rămase oarecum întregi, aprilie 2024

?instagram.com/raidenbucharest

Au mai rămas un singur set întreg de ornamente de deasupra ușilor și două ferestre cu ancadramentele oarecum intacte. Stilul neogotic valah (sau neogotic local) desfășurat în stil neoclasic (simetric) al cladirii-monument a fost unul ediție-limitată, dispărând după anii 1870, ceea ce face Hanul Solacolu cu atât mai valoros. Curtea interioară e praf, geamlîcul cu influențe otomane a fost distrus.

Singurul set de ornamente de deasupra unei uși rămas intact, aprilie 2024

?instagram.com/raidenbucharest

Circuitul birocratic nu poate fi o scuză pentru nepunerea în siguranță a fațadei unei clădiri deținute de Primăria București. Cum rămâne cu procesul de restaurare, consolidare și refuncționalizare în vederea reinserării în circuitul public? SF-uri ambalate cu sloganuri tembele gen „Lucrurile bune se fac împreună” sau „Lucrurile bune se fac în timp”, mantrele de campanie 2024 ale lui Nicușor Dan. Cert e că Hanul Solacolu dispare cărămidă cu cărămidă în fiecare zi, în timp ce PMB se ocupă de pietonala de weekend de pe Calea Victoriei, perpetuând clișeul obosit și expirat că Bucureștiul vechi e doar acolo.

Panoramă cu toată fațada desfășurată a Hanului Solacolu, aprilie 2024

?instagram.com/raidenbucharest

Nu există salvatori, nu există oameni providențiali, există doar propagandă și cei dispuși să o creadă și/sau să se mențină la infinit în paradigma toxică a răului celui mai mic și a votului politic negativ. În curând, în ritmul ăsta, o să avem breaking news că s-a prăbușit toată fațada de la Solacolu, între două spoturi electorale.

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie