Între Eroi și Martiri – o generație de excepție care a pus bazele Marii Uniri

 

Martirii Marii Uniri . Destinele unei generații de excepție  reprezintă mai mult decât un foto- documentar pe care Asociația Identitate Culturală Contemporană l-a organizat la Biblioteca Națională a României, Martirii Marii Uniri reprezintă destinele unor reprezentanți de seamă care au făcut posibilă Unirea din 1918 ca ulterior, după venirea la putere a comuniștilor aceștia să plătească prin ani grei de temniță, unii chiar cu viața, în închisorile comuniste.

 

Din foto-documentarul Martirii Marii Uniri se evidențiază figurile reprezentative ale elitei românești în anul 1918, personalități politice, intelectuali, clerici, generali de armată care și-au unit crezul și eforturile ca Unirea să aibă loc.

 

Sunt 21 de panouri – document, dintre care  optsprezece sunt dedicate pentru pentru a descrie destinele  artizanilor români care după anul 1949 au fost închiși în cele mai aspre închisori comuniste. Figurile proeminente al căror destinat  a fost între eroism și martiriu sunt : Iuliu Maniu, Pantelimon Halippa, Ion Mihalache, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, Arthur Văitoianu, Ion Nistor, Onisifor Ghibu, Ioan Pelivan, Henri Cihoski, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Ion Flueraș, Ilie Lazăr, Iosif Jumanca, Aurel Vlad, Mihai Popovici, Alexandru Lapedatu.

Odată cu primul vernisaj al foto documentarului Martirii Marii Uniri. O Generație de Excepție,  s-a lansat website-ul https://centenarromania.ro/ , o galerie document online care cuprinde peste 1000 de imagini -mărturie a Marii Uniri.

 

Vernisajul foto- documentarului Martirii Marii Uniri. O generație de Excepție  la Biblioteca Națională a României la o dată simbolică, 25 octombrie 2018, Ziua Armatei, în anul în care sărbătorim 100 de ani de la actul Marii Uniri de 1918. La lansarea Vernisajului  au participat istorici, dar și descendenți ai eroilor martiri.

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.