6.3 C
București
marți, decembrie 10, 2024

Introducere în filosofie: Grecii – Best of

„A atinge fericirea depinde numai de noi înșine” a spus, demult de tot, Aristotel. Sună cunoscut? J

Pentru că filosofia prin definiție invită la dialog, iar a face filosofie presupune mai ales a pune întrebări, înscrie-te la cursul online Introducere în filozofie: Grecii – Best ofpe care Fundația Calea Victoriei îl organizează din 19 mai, în seri de miercuri, de la 19.00.

Cele patru întâlniri dedicate filosofilor greci ne ajută să înțelegem mai bine originea unor preocupări și întrebări ce au rămas relevante și pentru omul contemporan.

E interesant să descoperi și elementul de noutate adus de Thales, Heraclit, Platon sau Aristotel în ceea ce privește tipul de discurs folosit în dezbaterea aceloraşi subiecte de care se ocupaseră, de fapt, şi egiptenii sau babilonienii. Un mod mai consecvent de a pune întrebările considerate a fi esenţiale şi o anumită înclinaţie spre argumentare au făcut diferența între ceea ce avea să devină filosofia greacă şi gândirea pre-filosofică a celorlalte culturi.

Concret, iată despre ce veți discuta la curs:

1. Despre originea universului şi natura lumii – teoriile cosmogonice propuse de filosofii presocratici ca Thales, Anaximandru şi Anaximene. Principiile matematice ale misteriosului Pitagora şi apariţia primei şcoli filosofice. Când filosofia ajunge la Atena – Anaxagoras şi inventarea conceptului de nous (minte, intelect).

2. Despre inventarea metafizicii şi natura realităţii – Heraclit şi Parmenide. Principiile fundamentale (Iubirea şi Vrajba) şi orfismul  în gândirea lui Empedocle. Filosofii atomişti şi teoria vidului – Democrit şi Leucip.

3. Despre suflet, cunoaştere şi virtuţi – Socrate şi tehnica „moşirii”, dialogurile lui Platon şi Academia din Atena, tratatele lui Aristotel şi şcoala peritpateticilor.

4. Cum trebuie trăită viaţa şi care au fost ultimii filosofi ai Greciei antice? Cât de mari sunt diferenţele între modelul epicurian şi cel stoic? Despre ceilalţi „discipoli” ai lui Socrate – cinicii. Cât de religioasă a fost gândirea neoplatonică?

Taxa de participare este 320 de lei și o poți plăti online, direct de pe pagina cursului. Cu o zi înainte de data începerii, primești pe mail linkul unde vei urmări cursul. Dacă ai și alte întrebări sau vrei să faci cursul cadou, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie