Creativitatea și materialele folosite la interioarele blocurilor modernist art déco din Bucureștiul anilor ’30 sunt uimitoare. De exemplu, vestibulul unei clădiri din acea perioadă, din centrul capitalei, păstrează aproape intactă atmosfera interbelică: feroneria masivă a ușii, cu motive de valuri stilizate (încă neînlocuită de o ușă de termopan), placajul podelei și al pereților în cromatică axată pe contrastul verde-galben cu accente de negru, alb și roșu pentru echilibru, dar mai ales cutiile poștale metalice, originale. Până și reparația după înlocuirea caloriferului, undeva prin anii ’50-’60 a respectat alinierea plăcilor. Geometria și culoarea sunt surprinzătoare, iar materialele folosite își arată calitatea și durabilitatea la aproape 90 de ani de la construirea imobilului. Impecabil.
Niciun bloc nou din București sau din împrejurimi nu are cum să arate așa vreodată. Tributare mai degrabă modernismului socialist postbelic ca aspect, copiază slab acel stil, iar materialele absolut comune și execuția mediocră sau slabă a lucrărilor plasează proiectele rezidențiale actuale la pol opus față de cele interbelice. De vină e și societatea de consum, unde totul trebuie să fie înlocuit cât mai repede, rotație rapidă. Cost de producție minim, profit maxim.
Uită-te atent când intri în clădiri din anii ’20-’30, s-ar putea să dai peste interioare neașteptat de frumoase, ca ăsta.
Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.