-1 C
București
vineri, decembrie 13, 2024

Iarna 1969 pe bulevardul Magheru.

Iarna 1969 pe bulevardul Magheru, la intersecția cu strada Arthur Verona (fostă strada D. A. Sturdza), cu un mix de arhitectură bucureșteană interbelică și postbelică la fronturile axei nord-sud a capitalei. Ce se vede în cadru? De la stânga la dreapta:

Iarna 1969 pe bulevardul Magheru

• puțin din blocul ITB (blocul București-Berlin în anii ’90), pe colțul cu strada Arthur Verona lărgită punctual acolo. Imobilul datează din 1959-1960.

• blocul ARO (azi Patria), vizavi de blocul ITB. Avangarda modernismului bucureștean, imobilul e opera arhitectului Horia Creangă, realizat între 1929-1931 pe locul fostei case a lui Alexandru Marghiloman. Are funcțiune mixtă, de locuire și de birouri, ale societății Asigurarea Românească (ARO). Sala ARO e adăugată în 1934-1935 și devine Cinema Patria după 1947. În prezent, clădirea emblematică se degradează din ce în ce mai mult, e parazitată de mesh-uri publicitare, iar cinematograful de la parter e închis de câțiva ani.

• hotelul Ambasador, monument art deco esențial al capitalei, construit între 1937-1939 după planurile arhitectului Arghir Culina și unul dintre cele mai moderne ale capitalei, la vremea lui.

• garajul Ciclop, altă glorie art deco, deschis în 1930, proprietate a familiei industriașului Dumitru Marinescu Bragadiru. Include spații mixte, de la birouri la spații de parcare și service auto. Momentan închis, în degradare și scos la vânzare.

• blocul Scala (clădirea mai înaltă din depărtare), inaugurat în 1937-1938 ca blocul Algiu, parte a valului art deco pe axa Universitate-Romană. Afectat de cutremurul din 1940, se prăbușește total la cutremurul din 1977 și e înlocuit de o construcție mult inferioară ca aspect.

• hotelul Lido (frontul opus al bulevardului, ieșit din aliniament), construit la finalul anilor ’20 după un proiect al arhitectului Ernest Doneaud și inaugurat în 1930, avea piscină cu valuri artificiale, o inovație și o premieră în București. După ani de degradare, e renovat kitschos și redeschis.

• blocul Simu (se vede un pic din el, imediat în dreapta Lido), apărut în anii ’30, edificiu modernist art deco de mai mici dimensiuni, prăbușit pe jumătate la cutremur în 1977 și refăcut după.

• blocul ONT-Carpați, în marginea dreaptă a cadrului, face cuplu cu blocul Eva, ambele construite în 1959-1960 de o parte și de alta a segmentului străzii Arthur Verona între bulevardul Magheru și strada Nicolae Golescu. Blocul ONT includea birourile Oficiului Național Turistic în perioada comunistă, se găsește aproximativ pe amplasamentul unei vedete antebelice a capitalei, Muzeul Simu, în formă de templu grecesc.

Bucureștiul e multistratificat, fiecare colț de stradă are o poveste. Când știi un pic despre clădirile pe lângă care treci, se cheamă că-nțelegi un pic mai bine orașul.

foto: arhiva Agerpres

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie