15 C
București
vineri, martie 21, 2025

Cupluri celebre ale României cu Anita Sterea și Fundația Calea Victoriei la Galeriile Artmark

Pe 10 februarie am avut parte de o seară plină de poezie, o seară de basm, o seară absolut fascinantă și ravisantă, în cadrul spectaculos și intim, totodată, al Palatului Cesianu-Racoviță (Galeriile Artmark) unde doamna Anita Sterea ne-a purtat în stilul său fermecător, captivant, cu mult umor și ironie fină prin istoria marilor cupluri, povești de dragoste și (uneori) chiar triunghiuri amoroase din România secolelor al XIX-lea și al XX-lea.

Un eveniment așa cum doar Fundatia Calea Victoriei știe să pună la cale, în care mi-am adus aminte cu bucurie și plăcere de mari figuri de la Alexandru Ioan Cuza-Elena Cuza-Maria Obrenovici până la Ștefan Augustin Doinaș-Irinel Liciu, de la Mihai Eminescu-Veronica Micle la Ionel Brătianu-Elisa Brătianu-Alexandru Marghiloman, aflând de asemenea și informații noi prezentate într-un stil extrem de proaspăt și atractiv. O istorie a marilor iubiri și cupluri românești în luna iubirii – ce putea fi mai potrivit? Mi-am amintit cu nostalgie și zâmbet și de povestea bunicilor mei care mi-au relatat cum au vizitat casa memorială a lui Octavian Goga (conacul Ciucea) însoțiți fiind de doamna Veturia Goga.

Am fost iar încântat, ba chiar emoționat profund, de figurile feminine din cadrul acestor cupluri, doamne din înaltă clasă, femei extraordinar de cultivate care nu au rămas nicio clipă în umbră, aducându-și aportul la societatea și cultura românească (vezi Maria Rosetti née Marie Grant-prima femeie jurnalist, vezi Elisa Brătianu-cea care a fondat Societatea “Albina” și care a inițiat desenarea modelelor de ii și costume populare spre a le lăsa pentru posteritate). Tare îmi doresc un curs/eveniment despre aceste doamne și figuri feminine care au lăsat amprente puternice în societatea, cultura și politica românească.

Așadar, încă o seară de un rafinament deosebit și, în același timp, foarte lejeră, în compania unei povestitoare deosebit de iscusite, Anita Sterea, care a știut cum să capteze atenția publicului și care timp de 2 ore mi-a și ne-a permis intrarea într-o lume demult trecută, dar pe care eu o ador și ale cărei învățături, elemente și maniere le duc mai departe datorită propriei mele doamne pe care am avut-o în casă – bunica mea maternă, cea de la care am învățat prima oară despre numele și întâmplările povestite în această seară.

Recomand și cursul despre Casele boierești pe care îl va susține Anita Sterea la Fundația Calea Victoriei în curând, precum și plimbările istorice prin București la care voi participa negreșit! A bon entendeur et bonne nuit a tous, mes amies et amis!

Articol semnat de Tudor Costin Sicomaș

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie