8.1 C
București
joi, decembrie 12, 2024

Bucureşti: Acum 70 ani s-a desfăşurat la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor.

Acum 70 ani, între 2 si 16 august 1953, s-a desfăşurat la Bucureşti, a patra ediţie a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor.

Această manifestare făcea parte dintr-o amplă acțiune propagandistică, care avea și o componentă de atragere a tineretului din ţările occidentale, inițiată și controlată de Uniunea Sovietică, prin organizații-paravan de tipul Federației Mondiale a Tineretului Democrat și Uniunea Internațională a Studenților.

În cinstea și în întâmpinarea acestui eveniment, în București, s-a inițiat o mare campanie de construcţii care s-a materializat prin mai multe ansambluri de locuințe, dar și prin obiective culturale și sportive.

Nu am să mă opresc decât asupra a două asemenea obiective care au fost construite în Raionul ”Grivița Roșie”, actualul Sector 1:

Teatrul de vară ”Nicolae Bălcescu”, arhitect Paul Emil Miclescu construit în parcul cu același nume la acea dată, actual Basilescu/Bazilescu și în apropiere, pe Bulevardul Bucureștii Noi, cinematograful „Înfrăţirea între popoare”, arhitecţi D. Bacalu, Nicolae Porumbescu, Tr. Stănescu și cunoscut după 1990 ca ”Teatrul Masca”.

Ambele construcții sunt parte integrantă a unui ansamblu arhitectural-urbanistic situat pe Bulevardul Bucureştii Noi care mai cuprinde şi locuinţele colective ce încadrează clădirea cinematografului (realizate ulterior, în perioada 1954-1957) și cunoscute ca ”Blocurile rusești”.

Teatrul și cinematograful au fost zeci de ani polii culturali și sociali ai acestei părți de oraș dar care, după 1989 au intrat în declin, abandon și uitare. Fostul cinema a mai funcționat câțiva ani ca depozit de recuzită pentru teatrul ”Masca” după care, pe ușă s-a pus lacătul și clădirea a fost părăsită.

Ambele edificii au intrat în administrarea Consiliului local Sector 1, în 2018 ”Masca” și în 2019 Amfiteatrul ”Nicolae Bălcescu”.

În decembrie 2019 și iulie 2020, în Consiliul Local Sector 1 au fost supuse votului două proiecte de hotărâri pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru lucrările de consolidare, modernizare și restaurare a celor două clădiri. Proiectele au trecut la limită, fără votul consilierilor USR care, unii dintre ei , astăzi fac parte din administrația sectorului și se laudă că vor reface cele două teatre.

Însă, dacă se apucau de treabă imediat ce au preluat administrația sectorului și continuau documentațiile și proiectele administrației precedente și nu le anulau doar pentru că erau ale ”ciumei roșii” și să le înlocuiască cu propriile proiecte (alți bani cheltuiți), poate astăzi lucrările ar fi fost terminate și teatrele funcționale.

Așa însă, odată ajunși în vara lui 2023 constatăm că după doi ani de pandemie și în plină recesiune și inflație mărită, prețurile materialelor de construcție și al manoperei, au crescut foarte mult.

Iar dacă pe teatrul de vară, după aproape trei ani, actuala administrație a sectorului 1 a pus o schelă și perimetrul a fost împrejmuit cu gard, sugerând că se încep lucrările, ”fratele lui” în suferință, ”Masca”, mai are de așteptat.

Totuși, speranța este umbrită de ce scrie pe panoul de șantier, cum că este vorba de fapt de: ”Lucrări de intervenție în primă urgență la construcția C1 Teatrul de Vară ”Nicolae Bălcescu”.

Indiferent ce o însemna asta, nu se pomenește nimic despre ”consolidare, modernizare și restaurare”, așa cum scrie în hotărârile CLS1 din mandatul trecut și așa cum trebuie să fie lucrările ce se vor efectua pentru refacerea și refuncționalizarea teatrului de vară.

Iar ca termen de execuție, conform panoului, acesta pare că e…deschis, pentru că nu scrie nimic! Cristian Bulfon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie