27.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024

Angajaţii români îşi aglomerează vacanţele pe timpul verii

Aproape 60% dintre angajaţii români îşi aglomerează vacanţele pe timpul verii şi îşi rezervă între 5 şi 10 zile libere în această perioadă, arată un sondaj realizat de o platforma de recrutare online.

„Perioada verii este asociată în mod tradiţional concediilor, iar traficul de la graniţe confirmă acest lucru. Astfel, în ziua de 12 august a fost înregistrat recordul acestui an, de aproximativ 600.000 de oameni care au intrat sau ieşit pe teritoriul ţării noastre, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră. Sărbătoarea legală de pe 15 august, care a fost într-o zi de marţi, a permis multor angajaţi români să facă punte cu zilele de weekend şi să se bucure astfel de mai mult timp liber. În plus, aproape 60% dintre angajaţi aşteaptă vara pentru a-şi plănui concediul şi îşi rezervă între 5 şi 10 zile libere în această perioadă”, reiese din cel mai recent sondaj bestjobs.

În percepţia angajaţilor români, volumul de muncă a crescut anul acesta, amplificând nevoia de timp liber. 57% dintre respondenţi spun că au muncit mai mult în comparaţie cu anul trecut, iar 30% consideră că cerinţele sunt la fel.

Astfel, nevoia de linişte şi relaxare este principalul motiv pentru care îşi iau concediu, aşa cum declară 63% dintre participanţii la sondajul bestjobs, urmată de dorinţa de explorare, aventură şi experienţe inedite (31%) şi rezolvarea unor chestiuni administrative sau gospodăreşti (22%).

Potrivit sursei citate, mulţi dintre ei folosesc perioadele libere pentru a căuta noi oportunităţi profesionale, volumul aplicărilor pe bestjobs fiind foarte crescut în lunile de vară, în special în rândul segmentului 18-34 de ani. Totodată, în ultima lună aplicările de pe mobil au crescut cu 30%, semn că utilizatorii platformei continuă să exploreze ofertele de muncă şi din vacanţă.

Cu 20 de zile de concediu plătite pe an conform Codului Muncii, România se află printre ţările europene cu cea mai scurtă vacanţă de odihnă oferită angajaţilor din mediul privat, întrucât cei din sectorul public îşi pot lua între 21 şi 25 de zile de concediu, în funcţie de vechimea în muncă.

Cu toate acestea, numai anul acesta au fost 15 sărbători legale considerate zile libere, iar cele mai multe dintre ele au fost în zile de marţi sau joi, oferind angajaţilor posibilitatea de a se lega de cel mai apropiat weekend şi a se bucura de mai multe mini-vacanţe, folosind în mod eficient zilele de concediu, se arată în sondajul menţionat.

„În plus, angajatorii care recunosc nevoia de odihnă a angajaţilor şi oferă ca beneficiu zile libere suplimentare, cu ocazia zilelor de naştere a angajatului, a copiilor săi, pentru vechime sau pentru a sărbători o zi specifică industriei, sunt mai apreciaţi de către candidaţi. În ultimele 30 de zile, joburile care oferă acest beneficiu au înregistrat peste 8.000 de căutări”, potrivit bestjob.

Ridicarea restricţiilor de după pandemie a deschis multor români apetitul pentru călătorii internaţionale, iar aproape 20% dintre ei declară în cadrul sondajului bestjobs că şi-au plănuit întregul concediu de anul acesta în afara graniţelor. Alţi 28% şi-au împărţit concediul între destinaţii din ţară şi unele din străinătate, în timp ce 44% se bucură exclusiv de turismul local. Doar 8% dintre participanţii la sondaj nu şi-au făcut încă planuri concrete pentru vacanţa din acest an.

Sondajul mai arată că pentru a-şi realiza planurile de vacanţă, aceştia alocă o parte semnificativă din buget. Cu toate acestea, 43% dintre angajaţi vor încerca anul acesta să nu cheltuiască mai mult decât anul trecut, în timp ce 30% estimează că bugetul alocat va fi mai mare, iar 21% speră să aibă costuri mai mici.

„Aproape jumătate dintre respondenţi au mărturisit că nu au rămas cu nicio zi din concediul de anul trecut, tot mai mulţi profitând de orice zi liberă disponibilă. Această tendinţă favorizează redobândirea echilibrului între viaţa personală şi cea profesională, aspect influenţat în anii trecuţi de contextul sanitar”, se precizează în sondajul platformei de recrutare.

AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie