www.terapie-pentru-viata-buna.ro
Proiecția psihologică este un mecanism de apărare care implică atribuirea propriilor gânduri, sentimente sau comportamente inacceptabile sau nedorite altcuiva.
Este o modalitate de a evita anxietatea și disconfortul prin proiectarea propriilor defecte, neajunsuri sau emoții negative asupra unei alte persoane sau grup.
De exemplu, o persoană care este extrem de critică cu ceilalți poate să-și proiecteze pe ceilalti propriile nesiguranțe.
Cineva care este foarte suspicios și neîncrezător în ceilalți poate să-și proiecteze propria tendință de a fi înșelător sau manipulator asupra celor cu care interacționează.
Proiecția psihologică poate fi un proces conștient sau inconștient și poate avea loc într-o varietate de contexte, inclusiv relații personale, medii de lucru și contexte culturale sau sociale mai largi.
Este adesea asociat cu alte mecanisme de apărare, cum ar fi negarea, respingerea și disocierea.
Anca Boalca, psiholog si psihoterapeut psihodinamic
Specialist Rorschach si Metode proiective
Fotografie realizată de Radu Mocanu
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.