26.8 C
București
marți, iulie 23, 2024

ALMO este unul dintre cele mai impunătoare proiecte de locuire colectivă realizate în București

Intersecția Obor și emblematicul ALMO (Ansamblul de Locuințe și Magazine Obor), fotografiate în anul 1989. Ne găsim chiar deasupra Pasajului Obor, la gura de metrou, privind spre ceasul celebru, către Hala Obor. Pe fundal, Întreprinderea „Aversa”, de pe str. Ziduri Moși, astăzi abandonată și așteptând demolarea.

ALMO este unul dintre cele mai impunătoare proiecte de locuire colectivă realizate în București. Construirea sa, la debutul anilor ’70, a dat semnalul schimbărilor majore din această fostă barieră estică a Capitalei și piață celebră. Ulterior, după jumătatea deceniului și la începutul anilor ’80, intersecția avea să fie mărită în volum și placată cu blocuri înalte pe toate laturile. De la o zonă populată de imobile modeste, s-a ajuns la cartierul cu densitate mare a locuirii din zilele noastre. Pasajul Obor, ca element de infrastructură, a fost realizat odată cu reconfigurarea intersecției și cu linia de metrou adiacentă. În anii 2000, pentru fluidizarea traficului în lateralul pasajului, liniile de tramvai au fost deviate pentru a-l supratraversa. De asemenea, intrările la metrou au primit copertine cu aspect futurist. Cu toate acestea, intersecția se menține printre cele mai aglomerate din oraș, situându-se pe inelul central și ducând spre centru, via Calea Moșilor.

foto: Agerpres

Radu Tutu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie