3.7 C
București
luni, decembrie 6, 2021

Vor sări connaisseurii cu argumentul „Nu sunt monumente istorice!”

Modernismul socialist postbelic bucureștean e adesea ignorat, toate clădirile construite din anii ’50 până în anii ’80 sunt de obicei băgate în aceeași găleată a arhitecturii utilitare și a constructivismului.

Colajul ăsta e cu diverse etaje ale unui bloc de 10 etaje din cartierul Vatra Luminoasă, zonă dezvoltată etapizat, din anii ’30 până în anii ’70.

Imobilul de locuire colectivă prezentat face parte din poate cea mai interesantă fază a modernismului socialist postbelic la noi, când urbanismul liber, bazat pe principii aplicate și-n Europa vestică, lăsa arhitecților libertatea de a experimenta cu forme, poziționare în teritoriu, materiale și culori, desigur în limitele normativelor locale ale vremii.

Deși design-ul era similar cu ce se vedea prin afară, materialele de construcție de calitate mai slabă și apartamentele mai mici trădau poziționarea în spatele Cortinei de Fier.

În acest caz, peretele adiacent celor două lifturi care deservesc clădirea e decorat și colorat diferit pe fiecare nivel, pentru a rupe monotonia spațiilor comune altcumva standardizate, dar luminate prin spații vitrate generoase. Stânga-sus în colaj e parterul blocului, singurul ornat cu gresie 3D verde, în timp ce celelalte trei etaje exemplificate au gresie mai comună, dar colorată diferit.

Peste tot s-a folosit un șablon pentru a avertiza locatarii că sunt interzise fumatul, transportul câinilor, transportul mobilei și trântitul ușilor lifturilor, ele fiind destinate exclusiv persoanelor.

Din păcate, campania cu iz electoral din ultimul deceniu de anvelopare termică a blocurilor n-a distrus doar fațade interesante, dar și multe interioare creativ proiectate și frumos ornamentate, chiar și după standardele postbelice.

Puținele exemple rămase de amenajare interioară a spațiilor comune dintr-o epocă apusă ar trebui conservate cumva, deși vor sări connaisseurii cu argumentul „Nu sunt monumente istorice!”, ignorând ca de obicei relevanța comunitară, zonală dar și exemplul de bune practici urbanistice șaizeciste, prin extrapolare.

Ție care combinație de culori îți place?

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.