34.5 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Vestigii ale unei epoci apuse în zona industrială Faur-Republica din București.

[FAUR] Vestigii ale unei epoci apuse în zona industrială Faur-Republica din București. Aici, în estul capitalei, se găsesc clădirile fostelor Uzine Malaxa, unele dintre ele clasate B în lista monumentelor istorice și reprezentative pentru arhitectura industrială interbelică. Uzinele Malaxa au fost fondate în 1921 și se ocupau cu repararea materialului rulant, fabricarea de locomotive cu abur, auto-motoare și vagoane de călători, motoare Diesel, echipamente de frână sau oțeluri aliate speciale.

Naționalizat în 1948 și redenumit „23 August”, complexul industrial a fost și loc de diseminare a propagandei regimului comunist instalat după al Doilea Război Mondial. Am găsit două vestigii reprezentând fiecare câte o etapă a regimului:

• urme ale sloganului „Trăiască Republica Populară Romînă”, de la mijlocul anilor ’50 (inclusiv grafia epocii), când noua formă de guvernământ a României trebuia bine promovată în rândul muncitorilor

• urme ale sloganului „Trăiască Partidul Comunist Român”, din a doua parte a anilor ’60, după ce în 1965 Partidul Muncitoresc Român adoptase denumirea „Partidul Comunist Român” odată cu accederea lui Nicolae Ceaușescu la putere

Din 1990, complexul industrial „23 August” a fost redenumit „Faur”, iar societatea comercială funcționează și în prezent, deși multe dintre clădiri sunt în paragină sau în ruină. Urmele sloganurilor din perioada comunistă reprezintă etape ale istoriei locului și, prin extrapolare, ale istoriei Bucureștiului și a României. Contrar tendinței de a omite ce e incomod, istoria trebuie asumată și povestită pe bune.

Recomandăm o vizită prin complexul Faur, se poate intra dinspre b-dul Basarabia sau dinspre b-dul 1 Decembrie 1918.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie