24.5 C
București
vineri, iulie 19, 2024

Un obiectiv ratat al societății civile

Societatea civilă a ieșit de mult din… societate.

Multă vreme am sancționat clivajul dintre agenda ei și interesul cetățenesc, fără să mă îndoiesc totuși de buna-credință a societății civile.

Nu zic că nu m-am și încruntat – am făcut-o! – în perioada romantică în care orice organizație non-guvernamentală zici că voia să acționeze din caraghioslîc, frustrare și nepricepere împotriva progresului Capitalei.

Vremurile alea au trecut; iar societatea civilă „salvează” tot mai puțin Bucureștiul; pentru că Bucureștiul, după cum a înțeles pînă și ea, nu are nevoie să fie salvat – ci sprijinit, construit și dezvoltat în folosul locuitorilor.

Nivelul următor al implicării civice, însă, nu a fost atins: societatea civilă tradițională a continuat la turație mică să fie departe de om, de cetățean, mulțumindu-se să pară vizibilă în cercuri din ce în ce mai mici și nerelevante.

De curînd societatea civilă a-nceput să și-o ia peste bot de la mari dezvoltatori imobiliari, sîcîiți de piedicile procedurale pe care organizațiile non-guvernamentale erau obișnuite să le înainteze în fața legii. Mecanismul e simplu: după ce ONG-ul cheamă în judecată dezvoltatorul în chestiuni legate de legalitatea construcțiilor, dezvoltatorul cîștigă procesul; mai apoi ONG-ul, deoarece nu are fonduri îndeajuns pentru a plăti cheltuielile de judecată, e desființat. Totul e corect, totul e legal.

Deși sîntem îmbiați să o vedem ca pe un pumn în gura societății civile, nu e așa. Societatea civilă e cea care n-a ținut pasul cu schimbarea; ea e cea care s-a încăpățînat să se creadă un haiduc civic; ea e cea care a crezut că modul de lucru e substituirea autorităților publice.

Dar n-avea cum să meargă; cetățenii nu pot lua locul autorității ci doar s-o silească să acționeze.

Ratarea acestui obiectiv e cea mai mare ratare a societății civile.

de The Hungry Mole

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie