Uite o idee: deschiderea în scop turistic a balconului de unde și-a ținut Ceaușescu ultimjl discurs. De 29 de ani nu există nicio inițiativă concretă a autorităților pentru a permite pe bune accesul publicului în locuri esențiale ale evenimentelor din decembrie 1989.
La fel și cu tunelul care leagă fostul Comitet Central al PCR (azi Ministerul de Interne) de Muzeul de Artă (fostul Palat Regal).
[BALCONUL LUI CEAUȘESCU] Așa arată acum Piața Palatului (redenumită Revoluției după 1989), comparație cu aspectul din timpul ultimului discurs al lui Ceaușescu, pe 21 decembrie 1989.
În prezent, Piața Revoluției e un spațiu extrem de fragmentat, din punct de vedere al amenajărilor. Nu mai este percepută ca un spațiu unitar, ci există insule: zona din fața fostului Comitet Central, cu memorialul-piramidă, zona statuii lui Maniu, zona bisericii Kretzulescu cu bustul lui Coposu, zona Memorialului Renașterii (cartoful pe băț, ca să fim academici), zona statuii lui Carol I și parcarea hotelului Hilton, din fața Ateneului. Un dezastru urbanistic. Au fost înghesuite aici extrem de multe statui și monumente, până în punctul în care nimeni nu mai știe exact ce reprezintă spațiul ăsta istoric. La asta adăugăm bolarzii (stâlpii antiparcare pe trotuar) și bordurile groase (care delimitează pista de biciclete) puse de Oprescu.
Te-ai întrebat vreodată de ce balconul lui Ceaușescu, de unde s-a adresat mereu poporului, unde și-a cunoscut mărirea (1968, condamnarea invaziei Cehoslovaciei) și decăderea (1989, ultimul discurs), nu poate fi vizitat ca muzeu, deși ar trebui? Pentru că e direct legat de fostul Cabinet 1 (biroul lui Ceaușescu), ocupat azi de Ministrul de Interne. Ușile care dau spre balcon corespund anticamerei biroului ministrului.
Nimeni nu s-a gândit, atunci când Ministerul de Interne s-a mutat în clădirea asta, după 2004, să transforme măcar partea asta din clădire (balconul și Cabinetul 1) în muzeu, dacă nu toată clădirea să devină un muzeu al comunismului. Ar fi devenit unul dintre cele mai de succes. Lumea, de aici sau din afară, ar fi dat buzna să urce în balconul lui Ceaușescu.
Momentan, singura zi din an când cetățenii de rând au acces la balconul lui Ceaușescu e de Ziua Porților Deschise la MAI, care are loc undeva la începutul verii.
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.