3.7 C
București
luni, decembrie 6, 2021

Tranziția spre întoarcerea la democrație e abia la început, iar euforia momentului le dă speranță multora.

[26 DECEMBRIE 1989] Odată cu difuzarea comunicatului oficial referitor la procesul și execuția soților Ceaușescu, pe 25 decembrie 1989, la Televiziunea Română Liberă (TVRL), violențele de stradă din București încetează în cea mai mare parte. 26 decembrie e prima zi în care populația sărbătorește pe străzi lichidarea Ceaușeștilor și mărșăluiește pe lângă cadavrele victimelor, în timp ce noua putere începe să ia decizii importante. Pe 26 decembrie, Petre Roman e numit în funcţia de prim-ministru al Guvernului, prin decret al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), semnat de comunistul Ion Iliescu, președintele formațiunii. Apelativul „tovarășe”, obligatoriu ca formulă de adresare, e înlocuit cu „domnule”, e liberalizat avortul, e eliminată interdicția de a nu putea avea domiciliul decât în localitatea unde lucrai, se pune capăt rațiilor la benzină și căldură, se pun pe piața internă mărfuri din import, (carne congelată, citrice, cafea, conserve din carne, pește, dulciuri). CFSN instituie Tribunale Militare Extraordinare împuternicite să judece, în procedură de urgență, cazurile de terorism, cu sentințe executate imediat. Se acordă termen-limită 28 decembrie, ora 17:00, pentru depunerea armelor de către „teroriști”. Securitatea e trecută în subordinea Ministerului Apărării Naționale (MApN) și sunt abrogate toate decretele prin care s-au acordat titluri și ordine ale României soților Ceaușescu. Uite patru cadre relevante din București:

► Stânga-sus: sosesc la Aeroportul București-Otopeni, azi Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, primele convoaie cu ajutoare din partea Crucii Roșii Internaționale. Clădirea aeroportului a fost inaugurată în 1970.

► Dreapta-sus: parcarea de pe amplasamentul fostului Teatru Național (TNB) de pe Calea Victoriei fusese scena unor schimburi violente de focuri de armă și incendierii unor autoturisme parcate acolo. În stânga, coboară strada Matei Millo și se vede imobilul de pe colțul cu strada Ion Oteteleșanu, fost sediu al Sfatului Popular al Raionului „16 Februarie”, între 1950 și anii ’60.

Clădirea albă cu un singur nivel e tot ce mai rămăsese din centrala termică a vechiului TNB. Inaugurat în 1852 și distrus în bombardamentele din august 1944, în al Doilea Război Mondial, teatrul a fost demolat în 1947, deși putea fi salvat, în locul său a apărut Scuarul 13 Decembrie 1918, care includea parcarea. În prezent, aici sunt hotelul Novotel și o clădire de birouri.

► Stânga-jos: se mărșăluiește pe bulevardul Magheru, zona Teatrului Nottara. Oamenii merg pe jos, în mașini sau pe camioane/basculante și au bannere cu mesaje: „Sf. Vineri dîrmată (sic), dinastia răsturnată” , „Glorie eternă celor căzuți”. Cadrul include clădiri binecunoscute. de la stânga la dreapta: blocul ARO/Patria (construit în 1929), hotelul Lido (deschis în 193), blocul Simu (anii ’30, prăbușit parțial la cutremurul din 1977, reparat apoi) și blocul ONT (1959-1960).

► Dreapta-jos: protestatari pe un tanc sunt salutați de pietoni într-o întersecție istorică: bulevardul Republicii (azi Elisabeta) cu Calea Victoriei, pe fundal e blocul Romarta Copiilor, inaugurat în 1960 pe locul unor construcții bombardate în al Doilea Război Mondial.

Tranziția spre întoarcerea la democrație e abia la început, iar euforia momentului le dă speranță multora.

foto: arhiva Agerpres

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.