Stiti desigur ca este demonstrat faptul ca poluarea cu microparticule favorizeaza colectarea de microorganisme. In mod special, contagiunea agresiva cu noul coronavirus este accelerata prin deplasarea in spatiile urbane a reziduurilor din aer.

Cu toate acestea, nicio autoritate, mai cu seama cea de protectie a populatiei la dezastre (in mod specific ma gandesc la acel comitet tehnico stiintific din care face parte seful DSU si care propune recomandari in combaterea raspandirii bolilor inalt contagioase) nu reactioneaza.

Pare sa fie o tacere complice sau o incapacitate suspecta din partea acestora, dar orice ar fi nu ne ajuta cu nimic. Cine poate crede ca atatea organisme de control si atatia comandanti de carton nu pot descoperi, preveni si inchide acei poluatori ilegali? Exista mereu o tacere suspecta care sterge rapid orice nemultumire exprimata public de cetatenii Capitalei.

Tentatia este sa dam vina pe primari, insa se demonstreaza tot mai des ca sursa poluarii nu este locala. Iar dupa restrangerea drastica a traficului rutier si a activitatilor industriale in interiorul orasului incepem sa identificam mai usor zona de toxicitate. Vom sta in case in speranta ca vom opri lantul de transmitere a infectiei, dar ne vom distruge sanatatea din cauza contaminarii cu particulele toxice.

Poluarea ar trebui sa fie considerata o urgenta medicala pentru zona Capitalei, de dinainte sa existe acest coronavirus. Oamenii se imbolnavesc, acceseaza serviciile medicale, afecteaza major bugetele de sanatate din acest motiv. Pentru un virus s-a inchis tara si s-au rasturnat regulile sociale si economice. Dar nu si pentru o cauza care provoaca imbolnavirea definitiva a milioane de oameni. Printre care se numara si politicienii, demnitarii, sefii institutiilor de control si supraveghere.

Probabil ca o astfel de lupta nu ofera accesul la achizitii de miliarde si nici nu se vede la televizor cati oameni sufera sau mor din cauza poluarii.

de Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.