25.3 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Știați că pe strada Episcopul Radu, foarte aproape de Obor, regăsim una dintre cele mai interesante case din oraș, cu o siluetă în armură pe acoperiș?

Știați că pe strada Episcopul Radu, foarte aproape de Obor, regăsim una dintre cele mai interesante case din oraș, cu o siluetă în armură pe acoperiș? Casa Alexandru Dimitriu, ridicată în stil neoromânesc în anii ’30, atrage imediat atenția.

Proprietarul, tinichigiu ornamentalist renumit, a creat decorațiuni de metal pentru multe clădiri faimoase, printre care: Primăria Sectorului 1 (cruciatul de pe turn, „Pandelică”), Ateneul Român, Palatul Adunării Deputaților (acum, Palatul Patriarhiei), Biblioteca Centrală Universitară, Gara de Nord, Palatul Culturii din Iași etc. Elementul distinctiv pentru breasla fierarilor, din care făcea parte Dimitriu, este reprezentat de un cavaler în armură, ce ține un un ciocan în mână, suit pe acoperiș. Ornamentul acesta măsoară 3,5 metri, impresionant.

Clădirea este clasată pe lista monumentelor istorice și are nevoie urgentă de consolidare și restaurare.

Radu Tutu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie