20.3 C
București
sâmbătă, iulie 24, 2021

Stadionul ANEF

În ’48, pe când Republica era tânără în România și sportul era parazitat de propaganda regimului proaspăt instalat. Uite niște poze de arhivă spectaculoase, de pe stadionul ANEF/Republicii, azi parcare acoperită a Casei Poporului.

 [ANEF] Primul an de republică în România și sportul pus în slujba propagandei nou-instalatului regim comunist la 30 Decembrie 1947, când abdicarea forțată a regelui Mihai a dus la proclamarea Republicii Populare Române (RPR). În martie 1948 Adunarea Deputaților a adoptat Constituția RPR, după care a devenit Marea Adunare Națională, parlament unicameral menținut până în decembrie 1989. Pe stadionul ANEF (Academia Națională de Educație Fizică) de pe dealul Arsenalului, în Cartierul Uranus, s-a desfășurat în 1948 Cupa Unității Tineretului, care „alături de tineretul din întreaga lume luptă pentru pace și progres”, cum scria presa vremii. De sus în jos, în ordine:

• sus: vedere generală a stadionului, tinerii scriu cu trupurile lor „RPR / PMR”, numele nou al statului român și partidul conducător, Partidul Muncitoresc Român (PMR)

• mijloc: festivitatea de deschidere, se începe cu stema Republicii Populare Române, definită în noua Constituție. Steaua roșie socialistă în cinci colțuri din vârf urma să apară odată cu Constituția RPR din 1952, o versiune revizuită și adăugită a celei din 1948.

• jos: „Tătucul popoarelor”, liderul URSS, I. V. Stalin, era prezent peste tot, portrete gigantice și sloganuri, în cazul ăsta „Exemplul comsomolului lui Lenin și Stalin să ne fie imbold în munca pentru pace și socialism” (Comsomol = organizație de masă de tineret în URSS, care a activat între 1917-1990 având drept scop propagarea idealurilor comuniste / KOMmunisticeskii SOyuz MOLodeji = Uniunea Comunistă a Tinerilor)

Stadionul ANEF, construcție art deco din anii ’20 pe care s-a defilat și s-a făcut masiv propagandă și în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea (1938-1940) și în timpul regimului militar fascist al mareșalului Ion Antonescu (1940-1944) a fost redenumit stadionul Republicii.

La data pozelor era singura arenă de anvergură din București. A fost acoperit în anii ’80 de regimul Ceaușescu după demolarea întregului cartier dimprejurul lui, pentru a fi transformat în parcare subterană a Casei Republicii (Casa Poporului), azi Parlamentul României. Intrările spre peluză și placajul art deco exterior mai sunt vizibile din strada Izvor.

foto: arhiva Agerpres

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.