11.1 C
București
miercuri, martie 26, 2025

Spațiile comune din blocuri sunt în general neglijate

Pajura e destul de ignorat atunci când vine vorba de cartierele create/populate în perioada postbelică în București. Construit de la zero pe terenuri agricole dincolo de Depoul Bucureștii Noi în anii ’60, când orașul se extindea după al Doilea Război Mondial, cartierul Pajura include module de locuire colectivă. E foarte unitar din punct de vedere stilistic (majoritar blocuri-tip de 4 etaje). Zona poate părea destul de monotonă din cauza construcțiilor standardizate, cu caracter utilitar, rezidențial, dar unele interioare surprind prin design.

Holul ăsta de la ultimul etaj al unuia dintre puținele blocuri înalte din Pajura e proiectat într-o epocă în care minimalismul putea masca austeritatea, mai ales în România anilor ’60. Pardoseala din mozaic turnat, ușile de lemn și balustrada/barele sunt originale și încă se mențin bine, la aproape 60 de ani de la construirea clădirii. Astfel de interioare sunt tot mai rare în București, martore al unui stil de viață dintr-o epocă în care majoritatea populației capitalei locuia încă la case. Procesul de anvelopare termică a blocurilor, extrem de atractiv din punct de vedere electoral, a distrus și distruge multe interioare originale, care sunt apoi refăcute cu materiale ieftine și arată sărăcăcios.

De remarcat la holul ăsta că e curat, spațiile comune din blocuri sunt în general neglijate, pentru că există cultura individualismului dus la extrem, în care-ți pasă doar de ceea ce e dincolo de pragul apartamentului tău.

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie