În funcție de banii pe care Primăria Capitalei îi va primi de la Guvern, în Consiliul General al Municipiului București, cu ocazia adoptării bugetului Capitalei, se vor discuta și subvențiile la transportul public și termoficare.
Astfel, în funcție de nivelul subvențiilor pe care consilierii generali le vor aloca pentru Societatea de Transport București (STB) și Compania Municipală Termoenergetica București SA (CMTEB), se va stabili și dacă bucureștenii vor plăti mai mult pentru transport, căldură și apă caldă.
„In prima jumătate a lunii februarie o să avem votat bugetul național, după care, vom avea 45 de zile, conform legii, ca să aprobăm bugetul local.
Și, în momentul în care ne vom uita, împreună cu consilierii, pe toate cifrele, inclusiv banii care vor veni din impozitele bucureștenilor, în acel moment, o să apară și problema subvenției pe care o plătim și la transportul public și la termoficare.
Dar, în acest moment, neavând toate aceste date, nu pot să avansez și vă spun că nici n-am avut discuții cu consilierii, pe subiectul ăsta”, a declarat Nicușor Dan.
În context, trebuie amintit faptul că, în 2024, subvențiile la transport public și termoficare s-au ridicat la 2,6 miliarde lei, conform lui Nicușor Dan.
În prezent, o călătorie de 90 de minute cu transportul public, în București, costă 3 lei, iar 10 călătorii, de câte 90 de minute fiecare, costă 25 de lei.
Călătorii pot opta pentru mai multe tipuri de abonamente. Astfel, un abonament de o zi costă 8 lei, unul de 72 de ore, 20 de lei, abonamentul de o săptămână costă 30 de lei, cel lunar, 80 de lei.
Pentru un abonament de 6 luni, călătorii trebuie să plătească 400 de lei, iar pentru unul anual 700 de lei.
Pentru zona Metropolitană, o călătorie de 120 de minute costă 5 lei, iar 10 călătorii, de câte 120 de minute fiecare, costă 45 de lei.
Abonamentele pentru zona Metropolitană costă 14 lei, pentru o zi, 35 de lei, pentru 72 de ore, 50 de lei, pentru o săptămână, 140 de lei lunar, 700 de lei, pe șase luni și 1200 de lei, pentru un an întreg.
Ar mai trebui spus și faptul că prețul de producție al agentului termic, în București, este de peste 1.000 de lei/gigacalorie, din care bucureștenii plătesc 330 de lei, iar Municipalitatea, prin subvenție, restul.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.