În timp și spațiu,  printre arte și emoții, alături artiștii Dan Botezan și Vali Irina Ciobanu

 

Imaginați-vă cum ar fi o incursiune în timp spațiu, frumos și culoare. Greu de imaginat, așa-i? Este ce vă propunem acum prin interviul pe care l-am luat artistului Dan Botezan și pictorului Vali Irina Ciobanu în apropierea expoziției ”Scurt excurs oriental”, o provocare a simțurilor care îi aduce împreună la Galeriile Orizont . Maestru și elev expun în prima lor expoziție comună, după zeci de ani de experiențe artistice individuale și împărtășite. 

Astfel, ”Scurt excurs oriental” este mai mult decât o expoziție artistic- vizuală ce descrie spații exotice, este o călătorie în timp în care maestru și elev au evoluat, au construit frumosul și, aproape după 30 de ani  s-au reunit să îl împărtășească lumii. Este un interviu cald în care doi artiști, doi oameni frumoși, se oglindesc și oglindesc emoții. Urmăriți-i și notați-vă în calendar 7 februarie, data vernisajului ”Scurt excurs oriental”.  Există mai multe suprize artistice pe durata expoziției, dar vă provocăm să participați din prima zi și să le descoperiți pas cu pas, suflet cu suflet.

Și poate vă întrebați de ce  această expoziție atât de importantă. Visul oricărui maestru este ca elevul să își urmeze calea și harul. Este exact ce face această expoziție. Cu dăruire, pasiune și tenacitate fiecare au mers înainte pe drumul său, dar totuși împreună. 

 

***

CS: Expuneți pentru prima dată împreună cu eleva Dvs. Ce reprezintă acest eveniment pentru Dvs.?

 

Dan Botezan: ”Scurt excurs oriental” este o smerită apologie a frumuseții celor trecătoare și a farmecului imperfecțiunii. Este lecția pe care eleva a învățat-o înaintea profesorului. Se prea poate ca de la prima noastră întâlnire, să fi trecut 30 de ani, dar anii au trecut în favoarea lui Vali Irina Ciobanu. Este o femeie încântătoare și o artistă deplină. Văzând-o înconjurată de admiratori sunt emoționat, chiar copleșit, recunoscându-i prietenii din copilărie. 

Știți cum mi-am dat seama că s-a apropiat de consacrare? Într-o zi, în timp ce lucram la un bronz, m-am auzit strigat: ”Maestru Botezan”. Atât și nimic mai mult. Alerg degrabă la ușă: nimic. Deschid ușa: nimeni. Când colo, aud din nou, de astă dată pe ton mai hotărât, același apelativ: ”Maestru Botezan”. Intru în camera de unde se auzise vocea, nimeni. În centru: teve-ul pornit, Vali la actualități, povestind despre mine. Prin urmare asta e consacrarea. Sunt mândru și onorat că am avut ocazia să particip la evoluția ei. 

Revenind la expoziția de față, excursul se completează cu creația proaspătă, japonistică, a lui Vali Irina Ciobanu pe care am invitat-o să participe alături de mine, cu lucrări de artă decorativă și de pictură. 

artist Dan Botezan scurt excurs oriental

 Știți cum mi-am dat seama că s-a apropiat de consacrare? Într-o zi, în timp ce lucram la un bronz, m-am auzit strigat: ”Maestru Botezan”. Atât și nimic mai mult. Alerg degrabă la ușă: nimic. Deschid ușa: nimeni. Când colo, aud din nou, de astă dată pe ton mai hotărât, același apelativ: ”Maestru Botezan”. Intru în camera de unde se auzise vocea, nimeni. În centru: teve-ul pornit, Vali la actualități, povestind despre mine. Prin urmare asta e consacrarea. Sunt mândru și onorat că am avut ocazia să particip la evoluția ei. – artist Dan Botezan

 Ce emoții vă trezește această primă expoziție cu maestrul care v-a îndrumat încă din prima copilărie, pe parcursul celor aproape treizeci de ani?

 

Vali Irina Ciobanu:  Este cea mai importantă expoziție a mea, fiindcă are o mare încărcătură emoțională. A expune alături de profesorul tău este ceva la care cred  visează fiecare ucenic. Sunt extraordinar de emoționată, nu am cuvinte..

Ce atitudine ați avut față de VIC când a început să ia lecții de pictură?

Dan Botezan:  De felul meu sunt un om blând, dar m-am străduit să fiu sever. Nu știu, dacă ar trebui să îmi pară rău. Performanța nu se poate atinge fără critică. 

scurt excurs oriental
Scurt excurs oriental – lucrarea lui Dan Botezan, în cadrul unui eveniment de tip art intersection, realizat de Julia Kalman, autoarea romanului ”Antimemoriile unei muze”.

 Cum îl vedeați pe DB când ați început lecțiile de pictură?

VIC: Cum îl vedem?  Mi se părea genial. Un adult altfel, un adult care se mai și juca,care făcea ceea ce îi place. Părea fericit. Il admiram nespus.

Maestrul Botezan este primul artist pe care l-am întâlnit, este omul care m-a inspirat devin ceea ce sunt azi. Am intrat la el în atelier și am știut ca asta  vreau sa devin:artist. Să am atelier ca lui, să am viața aceea boemă și creativă. As putea spune ca este unul din cei mai importanți oameni din viața mea. 

Vali Irina Ciobanu - pictor ucenic Dan Botezan - tinerete

Râsul ei e un fel de coloană vertebrală a creației și reflectă energia ei vitală, creatoare, tinerețea ei. De atunci s-a schimbat și nu  s-a schimbat. Ați văzut că artiștii se remarcă și prin asta: o personalitate puternică, rebelă și o anume încrâncenare. VIC a acceptat critica și s-a lăsat strunită, atunci când a fost în interesul evoluției artistice. – artistul Dan Botezan despre pictorita Vali Irina Ciobanu

 Cum era VIC în copilărie?

scurt excurs oriental tease 2 Dan Botezan
Scurt excurs oriental – Dan Botezan

 

Dan Botezan:  Veselă. Râsul ei e un fel de coloană vertebrală a creației și reflectă energia ei vitală, creatoare, tinerețea ei. De atunci s-a schimbat și nu  s-a schimbat. Ați văzut că artiștii se remarcă și prin asta: o personalitate puternică, rebelă și o anume încrâncenare. VIC a acceptat critica și s-a lăsat strunită, atunci când a fost în interesul evoluției artistice.

VIC: Ce fel de elevă erați la începutul lecțiilor de pictură?

Eram o elevă pasionată, artistul Botezan spunea că tenacitatea este calitatea care m-a crescut în lumea artistică. Aveam 14- 15 ani când am intrat la el, în studio, CONDUSĂ de o prietenă și am știut că vreau să fiu pictor și nimic altceva.

 Puteți să ne povestiți o amintire haioasă cu VIC?

Dan Botezan: Povestim la radio, pe 4 februarie, la Vocea Armatei, online. Fiți pe recepție.

 

Atelier vali Irina Ciobanu
Atelier vali Irina Ciobanu

 

Povestiți-ne o amintire haioasă cu Dan Botezan. 

VIC : O amintire haioasă? O,doamne ! Ce mai râdeam la atelier!  Imi amintesc cum dezlegam rebus împreună și ne amuzam la definiții, bancurile pe care le spunea maestrul tacticos (are un fel inimitabil de a spune poanta) și toate poveștile lui din facultate care-mi plăceau așa mult și-l obligam ca un copil să mi le repovesteasca iar și iar.

 

Ne puteti împărtăși o amintire emoționantă? 

Dan Botezan: Nu pot uita ziua în care am văzut-o pentru prima dată. VIC era o puștoaică sclipitoare și m-a impresionat din primul moment. 

 

Și o amintire emoționantă.

VIC: Când eram mica adulții erau altă specie pentru mine, moartea mamei sale l-a umanizat pe maestrul meu cel genial, am devenit cumva doi copii.  Copilul din mine a empatizat maxim cu pierderea atât de puternică și m-a făcut să-l simt mult mai aproape.

 

Ce părere aveți despre evoluția artistică a Dvs. și a elevei Dvs., ca artiști în timp?

scurt excurs oriental Dan botezan 3
Scurt excurs oriental – lucrare Dan Botezan

Dan Botezan: Vă voi răspunde sibilinic. Suntem oamenii timpului nostru, dar ne plac tehnicile străvechi. Acuma timpul se scurge diferit în artă, iar asta din foarte multe puncte de vedere. Cred că e momentul să mă întorc la pictură și cred că VIC va aprofunda anumite tehnici de sculptură. 

Întâlnirea noastră în aceeași expoziție ne va schimba cu siguranță, pe amândoi. 

 

Cum vedeți evoluția Dvs. și a maestrului Dvs, ca artiști,  în timp?

VIC: Elevul împărtășește gândurile maestrului. Sunt actuală, dar experimentez pe și tehnici străvechi. Îmi doresc să nu îl dezamăgesc. 

 

Ce ne puteți spune despre expoziția ”Scurt excurs oriental”? 

Dan Botezan: Originalitatea și actualitatea expoziției provin din tematica exotică, din abordarea aparent contradictorie, duală, chiar și în plan erotic sau romantic, dar și din dialogul nerostit al artiștilor plastici, cu publicul.

Vizitatorul este invitat să se alăture acestui demers artistic, atât prin meditația asupra temei principale, prin contemplația motivelor și simbolurile orientale, dar și prin participarea propriu-zisă, la desfășurarea unui eveniment inedit. 

În cadrul expoziției, pe 14 februarie 2020, Julia Kalman va susține un eveniment de tip art intersection: un performance, urmat de o lectură publică, inspirate de lucrările expoziției. Tematica orientală se regăsește și aici. În ultima săptămână a expoziției vor urma, se pare, alte surprize.

scurt excurs oriental Vali irina Ciobanu
Scurt excurs Oriental – Vali Irina Ciobanu

Care e noutatea pe care o aduceți în ”Scurt excurs oriental”?

VIC: M-am lăsat inspirată de Japonia..sunt fan al literaturii japoneze si am avut ocazia să-mi manifest creativitatea pe aceasta tema. Sakura este un subiect pe care l-am mai abordat și la Centrul de Studii Japoneze din Carol ASE, dar pe care acum l-am dezvoltat într-o serie de studii,cateva peisaje tipic japoneze… Veți vedea.

Ce ne pregătiți la vernisajul expoziției ”Scurt excurs oriental”?

Dan Botezan: Vă așteptăm cu surprize culturale și mondene.

 

 Ce ne pregătiți la vernisajul expoziției ”Scurt excurs oriental”?

Vali Irina Ciobanu: Dacă dezvăluim nu mai e supriză. Veniți și vă bucurați!

 

Ce așteptări aveți de la expoziția ”Scurt excurs oriental”

Dan Botezan: Vă aștept pe Dvs., timp de două săptămâni, la Galeria Orizont. Vom sărbători primăvara această fără de sfârșit, arta orientală, dragostea, dar mai ales pe noi înșine.

Ce importanță are expoziția ”Scurt excurs oriental”pentru Dvs.?

VIC: O importanță majoră, expun cu maestrul meu. Nu-mi mai încap în piele de mândrie:))

***

Am fost onorată să stau de vorbă cu Dan Botezan, Vali Irina Ciobanu și Julia Kalman. Am înțeles că pasiunea perseverența și respectul pentru ceea ce faci te ajută să aduci bucurie. Mai mult chiar. Am simțit emoția dincolo de cuvinte și știu că o voi găsi și dincolo de creația artiștilor. Voi merge cu drag și vă îndemn să vă alăturați.

Corina Ștefan

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.