Cadru rar cu interiorul și scena fostului Teatru de Vară Alhambra, azi Grădina Cinema Capitol (str. Constantin Mille nr. 13), o ruină din centrul Bucureștiului care amintește de lumea veche, de belle époque. Uite evoluțiile:
► 1916. Se inaugurează Teatrul de Vară „Alhambra” pe str. Sărindar (azi Constantin Mille). Stil: eclectic. Arhitect: Nicolae Nenciulescu. Sculpturi/ornamente: Spiridon Georgescu. Proiecția de debut: pelicula franceză „Voyage dans la lune”.
► 1923. Casa dr. Dobrovici, din spatele teatrului de vară, spre b-dul Elisabeta, se transformă în foaier + sală de cinema, cu numele Cinema Clasic
► 1938. Cinema Clasic devine Cinema Capitol și fosta casă dr. Dobrovici e redefinită în stil modernist de arh. Henrieta Delavrancea, dar teatrul de vară își menține aspectul eclectic francez.
► 1948. Ansamblul cinema + grădină de vară e naționalizat. După ce în anii ’50 se numește „I. C. Frimu” (erou al mișcării comuniste), undeva în anii ’60 revine la denumirea „Capitol”.
► Aprox. 1968. Grădina de vară e închisă, în urma degradării. Cinematograful de la bulevard continuă să funcționeze.
► 1977. Cutremurul de pe 4 martie afectează structura construcției. Se fac reparații și adăugiri la clădirea cinematografului.
► După 2000. Grădina (tot închisă) e în paragină, plină de oțetari și buruieni, ornamentele de la scenă sunt foarte degradate. Încep să se joace aici piese de teatru neconvenționale, rar.
► Prezent. Se mai fac uneori proiecții, dar în același peisaj degradat și dezolant. Nu mai există scaune în amfiteatru, toată structura e șubredă.
Clădirea aparţine Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm, care ar fi închiriat-o unei firme de la care primeşte doar câteva sute de euro anual chirie. Regia nu are bani să restaureze ansamblul, ar fi nevoie de aproape 5 milioane de euro. O fostă glorie a cinematografelor și grădinilor de vară bucureștene e la cheremul unei firmulițe care nu face nimic, niciun proiect de restaurare a monumentelor istorice pe care teoretic le administrează. A invitat un artist stradal să picteze ceva pe porțile grădinii, intervenție care azi definește locul și apare în poze pe Instagram.
Toate fostele cinematografe de pe b-dul Elisabeta (cu ieșirea din spate în str. C-tin Mille), au soarta asta: altădată celebre, azi clădiri prăfuite la care nu se mai uită nimeni. Autoritățile centrale/locale nici atât, au alte priorități, razboaie politice, acaoararea de funcții, iar cetățenii ori habar n-au de locul ăsta, ori efectiv nu le pasă. Totul va fi bine.
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.