5.6 C
București
marți, decembrie 10, 2024

Scena fostului Teatru de Vară Alhambra

Cadru rar cu interiorul și scena fostului Teatru de Vară Alhambra, azi Grădina Cinema Capitol (str. Constantin Mille nr. 13), o ruină din centrul Bucureștiului care amintește de lumea veche, de belle époque. Uite evoluțiile:

► 1916. Se inaugurează Teatrul de Vară „Alhambra” pe str. Sărindar (azi Constantin Mille). Stil: eclectic. Arhitect: Nicolae Nenciulescu. Sculpturi/ornamente: Spiridon Georgescu. Proiecția de debut: pelicula franceză „Voyage dans la lune”.

► 1923. Casa dr. Dobrovici, din spatele teatrului de vară, spre b-dul Elisabeta, se transformă în foaier + sală de cinema, cu numele Cinema Clasic

► 1938. Cinema Clasic devine Cinema Capitol și fosta casă dr. Dobrovici e redefinită în stil modernist de arh. Henrieta Delavrancea, dar teatrul de vară își menține aspectul eclectic francez.

► 1948. Ansamblul cinema + grădină de vară e naționalizat. După ce în anii ’50 se numește „I. C. Frimu” (erou al mișcării comuniste), undeva în anii ’60 revine la denumirea „Capitol”.

► Aprox. 1968. Grădina de vară e închisă, în urma degradării. Cinematograful de la bulevard continuă să funcționeze.

► 1977. Cutremurul de pe 4 martie afectează structura construcției. Se fac reparații și adăugiri la clădirea cinematografului.

► După 2000. Grădina (tot închisă) e în paragină, plină de oțetari și buruieni, ornamentele de la scenă sunt foarte degradate. Încep să se joace aici piese de teatru neconvenționale, rar.

► Prezent. Se mai fac uneori proiecții, dar în același peisaj degradat și dezolant. Nu mai există scaune în amfiteatru, toată structura e șubredă.

Clădirea aparţine Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm, care ar fi închiriat-o unei firme de la care primeşte doar câteva sute de euro anual chirie. Regia nu are bani să restaureze ansamblul, ar fi nevoie de aproape 5 milioane de euro. O fostă glorie a cinematografelor și grădinilor de vară bucureștene e la cheremul unei firmulițe care nu face nimic, niciun proiect de restaurare a monumentelor istorice pe care teoretic le administrează. A invitat un artist stradal să picteze ceva pe porțile grădinii, intervenție care azi definește locul și apare în poze pe Instagram.

Toate fostele cinematografe de pe b-dul Elisabeta (cu ieșirea din spate în str. C-tin Mille), au soarta asta: altădată celebre, azi clădiri prăfuite la care nu se mai uită nimeni. Autoritățile centrale/locale nici atât, au alte priorități, razboaie politice, acaoararea de funcții, iar cetățenii ori habar n-au de locul ăsta, ori efectiv nu le pasă. Totul va fi bine.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie