38.4 C
București
luni, iulie 15, 2024

Şapte din zece români vor să economisească energie pentru reducerea costurilor la facturi

Majoritatea românilor (70%) consideră că principalul avantaj al unei locuinţe eficiente energetic este economisirea prin reducerea costurilor cu energia, relevă rezultatele unui studiu de specialitate, publicat marţi.

Conform cercetării Reveal Marketing Research şi România Eficientă, în percepţia românilor, eficienţa energetică este asociată în cea mai mare măsură cu costurile utilităţilor (21%), confortul personal (18%) şi sănătatea individuală (17%). În acest context, principalul factor care îi determină pe 7 din 10 români să fie mai atenţi la energia consumată este preţul acesteia.

De asemenea, comparativ cu anul 2022, se observă o creştere a importanţei preţului ca factor motivant pentru a economisi energie, de la 66% la 69%, într-o măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor mature de peste 45 ani (75%).

Cele mai frecvente acţiuni pe care le fac românii pentru a-şi reduce facturile la energie sunt stingerea luminii de fiecare dată când nu se mai află persoane în încăpere (46%) şi stingerea televizorului când nu este utilizat (37%).

În plus, ponderea celor care sting mereu lumina când ies din încăpere creşte de la 44% la 46%, iar cei care sting mereu televizorul când nu vizionează vreun program sunt de 37%, comparativ cu 33% în 2022.

Totodată, locuirea într-o casă sau apartament termoizolat este un aspect foarte important pentru 76% dintre români, în timp ce, în ultimul an, se înregistrează o creştere semnificativă a incidenţei montării de termostate pentru controlul temperaturii din locuinţe, de la 50% la 56%.

Importanţa eficienţei energetice este apreciată pentru toate tipurile de clădiri, iar peste trei sferturi (76%) dintre români precizează că este importantă creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, însă în topul clădirilor ce necesită îmbunătăţiri se află spitalele (80%) şi şcolile (78%).

AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie