Radu Țuțu ne propune să analizăm o apariție spectaculoasă în Bucureștiul cenușiu al anilor ’80, respectiv Palatul Kretzulescu de pe strada Știrbei Vodă, la marginea Parcului Cișmigiu, pozat în 1982.
Cultura nu apare pe lista administrației
”Ridicat între 1902-1904 pe locul unor case boierești de la anii 1700 care aparținuseră tatălui Elenei Kretzulescu, edificiul este opera arhitectului Petre Antonescu, ce a ales stilul Renașterii franceze cu influențe baroce și neogotice.
Reședința doamnei Kretzulescu este achiziționată de Primăria București în 1927, care amenajează acolo Muzeul de Artă Religioasă. Acesta este închis de puterea comunistă după 1948, devenind simplă clădire de birouri de stat.
În 1972, devine Centrul European de Învățământ Superior al UNESCO. În prezent, aparține Ministerului Educației, care nu face nimic să o deschidă publicului, deși este vorba despre unul dintre cele mai frumoase palate din București.
Cultura nu apare pe lista administrației”, scrie pe pagina personala Radu Tutu.
Foto-Andrei Birsan
Palatul Crețulescu mai 1982, strada Știrbei Vodă.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.