Indicatorii tehnico-economici aferenţi proiectului de amenajare peisagistică a Parcului Unirii au fost aprobaţi în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei, cu 29 de voturi „pentru” şi 18 abţineri.

Consilierul municipal ALDE Tudor Tim Ionescu a declarat că proiectul este necesar, dar a susţinut că ar trebui să existe o discuţie şi în ceea ce priveşte oportunitatea prioritizării acestuia. El a afirmat că documentaţia pusă la dispoziţie reprezintă „o lipsă de respect” faţă de consilierii municipali şi faţă de presă.

„Consider a fi o lipsă de respect faţă de consilierii generali, care sunt chemaţi să voteze un proiect cu o sumă non-neglijabilă, să ni se pună pe site-ul Primăriei, pe lângă expunerea de motive, o foaie pe care sunt cinci rânduri cu suma de 8,5 milioane de lei, TVA inclus. Este o lipsă de respect a celor care s-au gândit să vină în CGMB să ne ceară aproape două milioane de euro pe un proiect şi să ne dea trei hârtii, la propriu. Aşa ceva nu se face”, a explicat Ionescu.

Şi consilierul USR Octavian Berceanu a declarat că este oportună o amenajare a Parcului Unirii, o revitalizare a zonei verzi şi introducerea unui sistem de irigaţii, dar a opinat că era necesară organizarea unui concurs internaţional de idei.

„Nu cunoaştem sub nicio formă cum a fost atribuit acest proiect şi cine sunt cei din spate care au făcut soluţia arhitecturală pentru acest proiect. Trebuia să avem, cumva, un proces vizibil şi transparent. Nu am avut nicio hârtie care să ne prezinte indicatori sau o schiţă a proiectului”, a afirmat el.

Potrivit referatului de aprobare, proiectul iniţiat de primarul general, Gabriela Firea, vizează o serie de lucrări precum:

*curăţarea terenului de resturi vegetale improprii;

* curăţarea şi eliminarea arborilor uscaţi din sit;

* eliminarea arborilor existenţi deasupra planşeului Dâmboviţa;

* umpluturi cu pământ vegetal în strat de 15 cm;

* nivelarea terenului;

* instalare sistem de irigaţii automatizat la nivelul întregului parc public;

* înlocuirea sistemului de iluminat public;

* refacerea axelor pietonale existente prin lăţirea acestora şi refacerea sistemului de borduri al aleilor;

* construcţia unui nou ax pietonal cu trasare de la est la vest şi conectarea ascensorului public din parc cu traficul pietonal spre zona de sud-vest a sitului;

* înlocuirea mobilierului urban şi a coşurilor de gunoi (selectarea ecologică a deşeurilor);

* plantarea „unui număr însemnat de arbori şi arbuşti cu specii autohtone din cadrul natural al parcului, dar şi cu specii de ierburi ornamentale cu creşteri în etaje de înălţimi diferite”;

* curăţarea şi amenajarea peluzei centrale ca spaţiu deschis pentru publicul larg.

„Parcul Unirii este un parc cu mare potenţial al agrementului urban, în prezent acesta reprezentând supradimensionarea unui scuar urban de cartier, un spaţiu verde fără funcţiune publică importantă, în afara băncilor stradale, ca parte a mobilierului urban, neexistând piese sau obiective care să atragă publicul în acest sit”, se arată în referatul de aprobare.

AGERPRES/

Foto: PMB

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.