8 C
București
joi, decembrie 12, 2024

Proiecte şi… „proiecte”

scris de Ando

Recunosc! Ştirea asta m-a cam îmbrobodit, aşa că, ce mi-am spus: hai să văd pe viu cişmeaua minune, mai ales că Agerpres făcuse şi nişte poze, dar acestea fiind focusate pe persoanele invitate la inaugurare, cişmeaua cam trecuse pe plan secund şi nu prea se vedea ce şi cum arată. Aşadar, am ajuns la locul faptei. Dezamăgire mare. Carevasăzică: doi demnitari guvernamentali, prefectul Capitalei, o doamnă arhitect, doi reprezentanţi ONG lângă o amărâtă de ţâşnitoare care arată ca făcută la Cercul Copiilor (ne)Îndemânatici! Dovada: la 5 zile de la inaugurare, deja unul din racorduri, făcut cu scotch (!?), se desfăcuse. Înţeleg, este un prototip, dar nici chiar aşa! În rest, las fotografiile să vorbească.

În schimb, în altă parte a oraşului, am găsit ceva chiar interesant şi util.

Este un proiect-pilot numit „Perimetru de solidaritate”, realizat de cei de la Atelier Ad Hoc Comunitate, fără mult tam-tam, deşi priveşte un fenomen social crâncen, dar peste care media cam pune batista pe ţambal: oamenii străzii. Instalaţia este amplasată pe platforma de beton neutilizată, ușor supraînălțată față de trotuar, aflată la intersecția Bulevardului Carol I cu strada Paleologu (vizavi de biserica Armenească). Concret este vorba de un grup de 20 de module destinate persoanelor fără adăpost pentru depozitarea, în siguranţă, a lucrurilor personale.

Ideea de bază şi detaliile tehnice ale proiectului sunt aici, dar mie mi-a părut bine că, într-una din zile, am putut discuta cu o persoană de la un ONG care având experiență în lucrul cu persoanele fără adăpost, a preluat în administrare un grup de module. Aşa, am aflat câteva din numeroasele responsabilităţi pe care le implică o astfel de acţiune: selecţia persoanelor beneficiare, activitatea de monitorizare permanentă a modulelor preluate (utilizarea lor civilizată, fără deteriorări, controlul asupra conţinutului depozitat etc), despre intervenţiile periodice pentru igienizarea platformei, separat de cele ale ADP sector 2. În concluzie: o picătură de „mai bine” într-un domeniu tratat, uneori, cu prea multă comoditate, ca să nu spun indiferenţă.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie