Probabil știi blocul ăla borcan prăfuit de vizavi de Banca Națională, pe colțul străzii Doamnei cu strada Academiei. Unii cred că e construit de comuniști, dar de fapt e o realizare modernist-art déco remarcabilă din anii ’30.

Ridicat pe locul fostului Cinema Lux, blocul-turn Adriatica, numit așa după reclama la celebra companie de asigurări din epocă de pe clădire (dispărută în 1948), avea funcțiune mixtă, birouri + apartamente. Considerat un vârf al modernismului bucureștean, a fost afectat de cutremurul din noiembrie 1940 și șubrezit mai mult de seismul din martie 1977. În perioada comunistă în imobil a funcționat compania de stat TehnoImport.

Crăpăturile din ’77 în formă de X indică deteriorarea grinzilor și a stâlpilor structurii. Tencuiala „antiseismică” aplicată de autorități după 1977 pentru a masca dezastrul s-a dus și acum clădirea are soarta pecetluită dacă nu e consolidată urgent. Pur și simplu un dezastru care așteaptă să se-ntâmple. Blocul e încă parțial locuit și se aude că ar fi și apartamente în regim AirBnb acolo.

de Raiden

Instagram Post by Cristi | Instagram | Bucharest • March 1, 2020 at 07:29PM EET

via instagram.com

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.