11.6 C
București
duminică, aprilie 11, 2021

PMB cere Ministerului Mediului să comunice rezultatul verificărilor privind sursele de poluare din Capitală

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) cere Ministerului Mediului să comunice rezultatul verificărilor privind sursele de poluare din noaptea de duminică spre luni.

„Având în vedere că în noaptea de duminică spre luni în Capitală s-au înregistrat valori ridicate de poluare care au fost generate de arderi necontrolate de deşeuri din jurul Bucureştiului, Primăria Capitalei solicită Ministerului Mediului să comunice de urgenţă rezultatul verificărilor dispuse pentru identificarea surselor de poluare accidentală care au condus la un nivel extrem de ridicat al concentraţiilor de PM 10 şi PM 2,5”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

De asemenea, edilul general, Gabriela Firea, a solicitat ca Poliţia Locală Bucureşti şi poliţiile locale de sector să intensifice acţiunile de control, în special în zonele de periferie, acolo unde, primăvara, cetăţenii ard cantităţi mari de deşeuri vegetale şi casnice şi să aplice sancţiuni drastice celor care încalcă legea.

Conform hotărârii CGMB 120/2010, art.11, „este interzisă arderea neautorizată a oricărui tip de deşeu, indiferent de forma de proprietate a terenului pe care se face aceasta”, iar conform art. 42 şi 43 – „nerespectarea prevederilor prezentelor norme de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională, de la 200 lei la 1.000 lei”. În cazul persoanelor juridice amenda contravenţională este între 2.000 de lei şi 4.000 de lei.

Totodată, art. 96, pct 9 din OUG 195/2005 prevede „obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”. Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei, pentru persoane fizice şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice.

Concomitent, echipajele Poliţiei Locale continuă acţiunile de control la şantierele din Capitală.

Până în prezent au fost verificate peste 237 de şantiere şi au fost aplicate amenzi de peste 76.000 de euro. De asemenea, inspectorii Direcţiei Control din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti monitorizează intervenţiile salubrizatorilor care au contracte cu primăriile de sector, pentru igienizarea arterelor Capitalei.

Astfel, Primăria Capitalei a notificat toate companiile de salubrizare care au contract cu primăriile de sector să intensifice operaţiunile de spălare a străzilor din Bucureşti, se mai arată în comunicat. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.