În condițiile în care școlile sunt închise, iar elevii ar trebui să învețe, potrivit scenariului roșu, on-line, peste 30 de mii de tablete sunt, încă, blocate în depozitul SC Economat Sector 5 SRL. Ele au fost achiziționate, în luna august, de către societatea comercială din subordinea Consiliului Local al Sectorului 5 și ar fi trebuit distribuite elevilor și profesorilor din unitățile de învățământ ale Sectorului.

Edilul Cristian Popescu Piedone caută cu febrilitate soluții pentru deblocarea acestei situații, astfel încât tabletele să ajungă cât mai repede la copii.
„Întârzierea de a distribui tabletele ar echivala cu îngrădirea dreptului constituțional la educație al copiilor din Sectorul 5, iar eventualele consecințe ale nelegalității procedurii de achiziție a tabletelor trebuie să fie suportate de către conducerea SC Economat Sector 5, nu de către elevi și profesori. După depășirea acestei probleme, vom fi un sector de invidiat, în care fiecare profesor și fiecare elev vor avea câte o tabletă”, a declarat Piedone pentru București FM.

În urma deciziei Comitetului Local pentru Situații de Urgență Sector 5 din 06.11.2020, primarul Cristian Popescu Piedone a convocat o ședință de îndată a Consiliului Local, pentru a găsi soluții legale în ceea ce privește distribuirea tabletelor achiziționate de Economat Sector 5 SRL, printr-o procedură de atribuire directă – procedură de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare.

În urma discuțiilor aprinse și explicațiilor neclare date de către directorul Petre Leonard și conducerea Economat Sector 5 SRL, consilierii locali au cerut suspendarea ședinței, deoarece această achiziție directă în valoare de peste 53 de milioane de lei – adică aproximativ 11 milioane de euro, efectuată de către Economat Sector 5 SRL, a ridicat foarte multe suspiciuni și dezbateri.

Liderii de grup ai partidelor politice reprezentate în Consiliul Local au solicitat clarificări cu privire la procedura folosită la plățile efectuate înainte de semnarea contractului, la modul de semnare a acestuia, la atribuirea directă a contractului către un furnizor, la modul de selecție care a ridicat numeroase suspiciuni. Conducerea Economat Sector 5 SRL nu a putut să ofere o explicație coerentă privind procedura de achiziție prin încredințare directă. Cea mai importantă problemă sesizată de către consilierii Sectorului 5 a fost aceea că Legea 98/2016, privind achizițiile publice permite achiziția prin încredințare directă numai până la valoarea de 130 de mii de lei, adică echivalentul a aproximativ 30 de mii de euro. Legislația privind achizițiile publice nu permite încredințarea directă a unui contract în valoare de 53 de milioane de lei, adică echivalentul a aproximativ 11 milioane de euro, așa cum este situația contractului între Economat Sector 5 SRL și firma DAP Team & Partners SRL.

Consiliul Local al Sectorului 5 se va reuni și astăzi, de la ora 14, în ședința, pentru a găsi o soluție în ceea ce privește tabletele pentru elevi și profesori. Piedone le-a propus consilierilor ca, pentru a debloca situația, distribuirea tabletelor să se facă de către societatea comercială Economat Sector 5.

Conform hotărârilor emise de fostul consiliu local, nr. 80, 96 și 180, distribuirea trebuia să fie efectuată de către Primăria Sectorului 5. Luând în calcul, însă, suspiciunile apărute asupra acestei proceduri de achiziție, Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a propus ca nu doar achiziția și depozitarea tabletelor să fie efectuate de către Economat, ci și distribuirea, în totalitate.
Direcția de Tineret, Învățământ și Sport urmând să transmită doar lista beneficiarilor (elevi și profesori), pentru ca să nu planeze asupra Primăriei Sectorului 5 nicio suspiciune de ilegalitate sau parteneriat cu Economat Sector 5 SRL și conducerea acestuia.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, le-a explicat în mai multe rânduri membrilor Consiliului Local importanța rezolvării acestei situații, care durează de mai bine de două luni: „Dreptul la educație este garantat de Constituția României. Conștientizați că nu putem fi la fel de iresponasbili ca vechiul legislativ. Să ai achiziționate și plătite peste 30.000 de tablete și să le ții închise sub cheie, acest lucru înseamnă să privați cu bună știință copiii de dreptul la educație. Că au fost lupte politice, interese economice sau nerespectarea procedurilor de achiziție, ele aparțin trecutului. Trebuie să deblocăm această situație acum, în plină pandemie, când copiii din Sectorul 5 nu au cum să învețe. Interesul cetățeanului este o prioritate, nu interesele meschine ale unor partide politice. Nu putem facem experimente pe seama copiilor din Sectorul 5. Această achiziție, dacă a fost sau nu legală, dacă a fost sau nu plătită, înainte sau după termen, modul de atribuire a contractului și orice consecință trebuie să existe doar asupra conducerii Economat Sector 5 SRL și nu asupra copiilor și dascălilor noștri din sector. Guvernul României a distribuit aproximativ 2.000 de tablete în Sectorul 5, iar noi ținem în depozit peste 30.000 de astfel de dispozitive”, a declarat Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

În context, trebuie menționat și faptul că societatea Economat Sector 5 SRL are ca obiect principal de activitate comerțul cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne în magazine specializate.

sursa-bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.