[21 DECEMBRIE 1989] Piațeta cu fântână de lângă Universitatea București și Universitatea de Arhitectură se numește oficial „Piața 21 Decembrie 1989”. E interesant de văzut cum s-a definit de-a lungul vremii spațiul ăsta central bucureștean unde în seara și noaptea zilei de 21 decembrie 1989 s-a murit la baricada de la Inter, ca parte a evenimentelor de la finalul lui 1989 ce au dus la căderea regimului comunist.

[01] 1881. Vedere din Turnul Colței spre Ulița Colței și casele din vechea mahala. Se observă turlele bisericii Enei, lăcaș de cult de la 1611 (construcție de lemn) și de la anii 1720 în formă zidită. Ulița Colței devine, cu timpul, actualul bulevard Bălcescu.

[02] c. 1925. Pe colțul bulevardului Brătianu (azi Bălcescu, practic vechea Uliță a Colței supralărgită) cu strada Edgar Quinet apăruse în 1920 hotelul Britania, lângă mai vechile case de secol 19. Un incendiu din timpul unei renovări îi distruge turlele în 1930. Afectată de cutremurul din noiembrie 1940, construcția e demolată ulterior.

[03] 1942. Pe locul hotelului Britania și al caselor de secol 19 apăruse în 1940 blocul Bavaria (ulterior Dunărea, datorită restaurantului cu specific pescăresc de la parter), iar turlele bisericii Enei fuseseră reconstruite după prăbușirea celor anterioare la cutremurul din 1940.

[04] 1973. Intrarea nouă-nouță în parcarea subterană de la Universitate (TNB/Intercontinental), amenajată lângă blocul Dunodată cu inaugurarea actualului sediu al Teatrului Național.

[05] 1977. Blocul Dunărea se prăbușește parțial la cutremurul de pe 4 martie, biserica Enei nu e afectată semnificativ.

[06] 1977. Urmare a deciziei autorităților vremii, biserica Enei e demolată abuziv, la pachet cu demantelarea blocului Dunărea, prea avariat pentru a putea fi păstrat. (foto: Radu Ștefănescu)

[07] 1978. Locul viran rezultat după dispariția bisericii Enei și blocului Dunărea, o stare de fapt limitată în timp. Pe acel teren se proiectează repede un bloc nou. (foto: Andrei Bîrsan)

[08] Piațeta cu fântână, actuala Piață 21 Decembrie 1989 și blocul Dunărea 2, o refacere mult mai mare și total diferită stilistic de construcția anterioară. Intrarea în noul bloc Dunărea e chiar pe locul altarului fostei biserici Enei. Fântâna ia locul intrării în parcarea subterană.

21 DECEMBRIE 1989. După reprimarea manifestațiilor anticomuniste de la Timișoara și un discurs disperat la Televiziune în seara zilei de 20 decembrie, Nicolae Ceaușescu convoacă un miting în Piața Palatului (azi Piața Revoluției) pentru ziua de 21 decembrie 1989. Adunarea de la ce avea să fie ultimul discurs al lui Ceaușescu se sparge după ce se aud explozii/focuri de armă în spatele mulțimii pe care liderul comunist eșuează să o potolească, după care se retrage în sediul Comitetului Central (azi Ministerul de Interne). Manifestanții se regrupează în Piața Universității, iar pe bulevardul Bălcescu, lângă hotelul Intercontinental și piațeta cu fântână se improvizează o baricadă. Tot mai mulți oameni se alătură, însă în timpul serii și al nopții, armata distruge baricada și deschide focul asupra revoluționarilor: 49 morți, aproximativ 500 răniți și peste 1000 reținuți și duși la Jilava. După ora 3 dimineața, pompierii și Salubritatea spală sângele de pe caldarâm. Vestea se răspândește rapid, pe 22 decembrie se protestează masiv în Piața Palatului, Ceaușescu încearcă să se adreseze cu o portavoce dar nu reușește și în final fuge cu un elicopter de pe acoperișul clădirii, marcând prăbușirea regimului.

După 1990, piațeta cu fântână, adiacentă baricadei de la Inter, primește numele „21 Decembrie 1989” pentru a păstra vie memoria locului.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.